Oslo: Namjeran napad, petero povrijeđenih, pronađeno oružje

Policajci su otvorili vatru na napadača, koji nije teže povrijeđen (EPA)

Naoružani muškarac, koji je u utorak ukrao ambulantna kola u sjevernom dijelu Osla, lakše je povrijedio pet osoba, uključujući dvije bebe, saopćili su norveška policija i zdravstveni zvaničnici, ističući da je, izgleda, riječ o namjernom pokušaju napada na pješake.

Muškarac je uhapšen nakon što je policija pucala u kola, a policija navodi da on nije zadobio teže povrede, prenosi Reuters.

Istražiteljica Grete Lien Metlid rekla je da je uhapšena i jedna 25-godišnja žena, dodaje AP.

‘Uzi’, sačmarica i narkotici

Oboje su poznati policiji, kazala je Metlid, ali policija nije identificirala napadača, prenosi Tanjug.

U ambulantnim kolima policija je pronašla izraelsko automatsko oružje “Uzi”, sačmaricu i “veliku količinu” narkotika.

Metlid je na konferenciji za novinare rekla da je poznato da je osumnjičeni bio povezan s krajnje desničarskim grupama, ali je istakla da je prerano govoriti o motivu napada.

“Prerano je reći je li ovo povezano s terorizmom, ali provodimo široku i potpunu istragu”, navela je policija u saopćenju.

Glasnogovornik bolnice ranije je saopćio da su dvije bebe povrijeđene nakon što je napadač kolima hitne pomoći udario u jednu porodicu.

Policija brzo uhvatila napadača

“Riječ je o blizancima od sedam mjeseci, a bebe su zbrinute”, rekao je on.

U incidentu koji se dogodio u predgrađu Osla učestvovala su dva vozila hitne pomoći: jedna koja je ukrao napadač i druga kojima su ga radnici bolnice pokušali zaustaviti.

“Policija je ubrzo stigla i uhvatila napadača”, rekao je glasnogovornik.

Okolne su ulice blokirane, a policija pretražuje teren i helikopterima.

Na videosnimku koje je objavilo nekoliko norveških medija vidi se kako policajci izvlače kroz prozor muškarca iz ambulantnih kola jer su prednja vrata oštećena u sudaru s preprekama na koje je naišao, uključujući jedan znak na putu.

Izvor: Agencije