Oskudica ne gasi strast astronoma-amatera

Iako je prije četiri desetljeća u amaterskoj astronomiji bila među vodećim zemljama regije, Bosna i Hercegovina danas nema ni opservatoriju, ni profesionalne teleskope.

Ipak, ljubitelji neba ne odustaju od svog hobija. I dalje pokušavaju pronaći sredstva za obnovu nekadašnje astronomske opservatorije.

Ovaj put imaju obećanje iz gradske uprave da će novac biti osiguran, izvijestila je Jelena Milutinović, novinarka Al Jazeere.

Sunce, mjesec i neke planete. To je sve što Džan Jašarević, astronom amater, može da vidi uz pomoć svog teleskopa.

Ljubitelji astronomije u BiH već dvadeset godina nemaju osnovnu opremu za rad, a male teleskope, sa kojima rade, dobili su donacijama.

“Svu opremu dobijamo od poznanika, bivših članova, jer imamo nekoliko članova koji žive u Australiji, pa preko njihovih firmi dobijamo opremu, doniraju nam”, kazao je Jašarević.

Napuštena ruševina

Od kada je u ratu granatirana, nekadašnja opservatorija je napuštena ruševina.

“Nekada je ova tvrđava bila mesto okupljanja astronoma iz cele BIH, ali tokom rata oprema je ili uništena ili ukradena. Sada su ovde samo zidovi pa su astronomi prinuđeni da se okupljaju u privatnom stanu”, izvijestila je Milutinović.

Prostor im je ustupio je jedan od ljubitelja astronomije. Džan i ostali mladi entuzijasti, o svemiru uče od Muhameda Muminovića iz Astronomskog društva Orion.

On je jedan od najzaslužnijih za rezultate nekadašnje opservatorije. Posebno je ponosan na to što je BiH bila najuspješniji izdavač astronomske literature u regiju.

Muminović je kazao: “Nikada nije bilo puno para, ali ste vi mogli mirno da se bavite onim sto ste htjeli,  popularizacijom astronomije. A danas sta se dešava, recimo ovi mladi dođu i njima neko treba držati predavanja, ja ako nemam para da plaćam struju i Internet, ne mogu ja to od sebe raditi”.

Adela Subašić je željela da bude astronom, ali u Bosni i Hercegovini je to nemoguće jer studije astronomije ne postoje.

Tajne svemira

Zato danas kao profesorica fizike i članica društva pokušava da astronomskim sekcijama djeci približi tajne svemira.

“Đaci su dosta voljeli da gledaju neke prezentacije. Bili su oduševljeni, čak često na času traže da pričam o velikom prasku i onda me zapričaju, pa ja kažem ne možemo na času, nego idemo u društvo pa ćemo tamo, kad bude vrijeme za to. Tako da se mladi interesuju”, rekla je Subašić.

Astronomi iz Sarajeva maštaju o obnovi opservatorije. Pripremili su projekt za koji im je potrebno 250.000 eura, ali godinama niko nije pokazivao interesiranje. Sada, lokalni čelnici obećavaju sredstva.

Sahrudin Sarajčić, pomoćnik gradonačelnika, kazao je: “Grad Sarajevo nakon što dobije projektnu dokumentaciju razmotriće mogućnosti da se ta neka sredstva izdvoje iz budžeta i planiraju u nekim narednim budžetima. Da li naredne godine ili one tamo, to zavisi od dinamike izrade projektne dokumentacije”.

Nova šansa

U opservatoriji astronomi vide šansu da planina Trebević postane mjesto obrazovanja novih generacija.

“Mislim da je daleko korisnije da se mladi uključe, pa makar se kasnije i ne bavili astronomijom, da kroz to da uđu u nauku, da steknu način naučnog razmišljanja”, ocijenio je Muminović.

BiH sada u oblasti astronomije ima samo entuzijaste. Džan zna da za najsavremeniju opremu neće biti sredstava, ali mašta o tome da sa tvrđave posmatra nebo barem teleskopima kakvim je još prije tri decenije tajne svemira otkrivao njegov mentor.

Izvor: Al Jazeera