Oskarovac Russell Crowe donirao novac za obnovu popularnog restorana u Bejrutu

Glumac je potvrdio da je donirao novac u čast preminulog slavnog kuhara Anthonya Bourdaina (EPA)

Oskarovac Russell Crowe donirao je novac za obnovu slavnog restorana Le Chef oštećenog u eksploziji u Bejrutu, u čast preminulog slavnog kuhara Anthonya Bourdaina, objavio je BBC.

Organizator obnove je u četvrtak objavio da je dobio “vrlo izdašnu” donaciju nekoga ko se predstavlja kao Russell Crowe, prenosi FoNet.

Glumac je kasnije potvrdio da je on donirao novac u čast preminulog slavnog kuhara Bourdaina, koji je restoran Le Chef predstavio u jednom od svojih dokumentaraca.

“Mislio sam da bi on vjerovatno učinio isto da je još među nama”, napisao je Crowe.

Broj poginulih u prošlosedmičnoj razornoj eksploziji u glavnom gradu Libana, Bejrutu, popeo se na skoro 180, dok je, kako se procjenjuje, 6.000 ljudi povrijeđeno i najmanje 30 je nestalo, saopćio je danas UN, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Milijarde dolara za obnovu

Još se ne zna šta je uzrok požara koji je 4. augusta detonirao skoro 3.000 tona amonijum-nitrata uskladištenog u bejrutskoj luci, ali dokumenti pokazuju da su najviši rukovodioci Libana i zvaničnici službi sigurnosti znali za tu potencijalno opasnu hemikaliju.

Svjetske sile dogovorile su na hitnoj donatorskoj konferenciji u prošlu nedjelju da će osigurati “veliku” pomoć Bejrutu za oporavak od strašne eksplozije koja je uništila velik dio grada, poručivši da neće iznevjeriti libanski narod.

Obnova Bejruta vjerojatno će stajati milijarde dolara.

Eksplozija je izazvala velike proteste u Bejrutu na kojima je bilo nasilja. Mnogi Libanci ističu da je eksplozija dokaz nemara korumpirane političke elite.

Izvor: Agencije