Osiguran novac za invalidnine u FBiH

Nalozi za isplatu invalidnina su upućeni bankama, priopćeno je iz federalnog Ministarstva financija (Fena)

Ministarstvo financija bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH osiguralo je novac za isplatu invalidnina za ratne vojne invalide, obitelji poginulih branitelja te nositelje ratnih priznanja za prosinac prošle godine, kao i novac za razliku invalidnina za ratne vojne invalide i nositelje ratnih priznanja za 2009. godinu.

Ukupno je osigurano 35,6 milijuna konvertibilnih maraka (18, 25 milijuna eura).

Nalozi za isplatu invalidnina su upućeni bankama, priopćeno je iz federalnog Ministarstva financija.

U međuvremenu je i federalni ministar financija Ante Krajina za BHRT potvrdio kako je potpisao nalog za isplatu invalidnina proračunskim korisnicima te najavio kako bi oni tokom dana ili najkasnije sutra trebali imati novac na svojim računima.

Ustavni sud Federacije BiH donio je prethodno privremenu mjeru po kojoj smijenjeni ministar Krajina sve do ocjene ustavnosti o njegovoj smjeni ostaje na toj funkciji.

Za danas je zakazana hitna sjednica Vlade Federacije, no federalni premijer Nermin Nikšić je potvrdio kako neće biti govora o problemu smjene ministra financija.

Po njemu, smjena ministra Krajine bila bi tema u slučaju da Ustavni Sud nije intervenirao, pa bi u tom slučaju „federalna Vlada bila spremna da sama deblokira pat poziciju i omogući potreban potpis na pismu namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu“.

Inzko: Budimir je odgovoran

Oglasio se i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, pozdravljajući u intervjuu Oslobođenju odluku Ustavnog suda Federacije BiH.

Očekuje da će se ova odluka, kao i sve buduće odluke Suda, provesti odmah.

„Svi akteri u Federaciji sada trebaju osigurati pravilno funkcioniranje institucija i suzdržati se od poduzimanja bilo kakvih radnji koje će podrivati osnovne funkcije institucija“, istaknuo je Inzko, te naveo kako je OHR tokom krize bio u redovnom kontaktu sa svim akterima.

Ukazuje i kako „Federacija mora biti u stanju osigurati isplatu plaća, mirovina i drugih prinadležnosti te servisirati svoj vanjski i unutarnji dug, zbog čega je blagovremena odluka Ustavnog suda o donošenju privremene mjere bila tako važna“.

Smatra i da najveća odgovornost za posljednju krizu leži na predsjedniku Živku Budimiru, koji je „dobro znao da, prema zakonu, nije bilo nikoga da zamijeni ministra u potpisivanju naloga za isplatu ili u tijelima za koordinaciju kao što je Fiskalno vijeće“.

„Odluku je formulirao tako da odmah zaustavi isplate u Federaciji i potencijalno izazove najveću moguću krizu. Premijer je ispravno postupio kada se obratio Ustavnom sudu FBiH sa zahtjevom za ocjenu zakonitosti predsjednikove odluke. Premijera se ne može kriviti za posljednju blokadu“, zaključio je Inzko.

Budimir je kazao kako spor nije okončan, te najavio kako će Ustavnom sudu dokazati i obrazložiti ustavnost i razložnost odluke o smjeni ministra financija.

Izvor: Agencije