OSCE: Upad u medije nije dobar znak za BiH

Upad i pretres redakcije portala Klix u Sarajevu nije dobar znak za BiH, jer se to u zemljama koje sebe nazivaju demokratskim ne može dešavati, rekla je Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija.

“Mislim da je ovo jedan klasičan primjer udara na slobodu medija, na prava novinara da zaštite izvore informacija i nešto što BiH nije potrebno”, kazala je za Al Jazeeru.

“Imamo stalne napade na novinare, a ovaj današnji slučaj je definitivno pokazao da društvo i vlasti u BiH ne vide novinarstvo kao nešto što treba zaštititi.”

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari, smatra da se policijski upad u prostorije Klixa može nazvati terorističkim aktom.

“Ja to gledam tako jer su oni upali u redakciju jednog medija kao da tamo sjede kriminalci koji dilaju drogu ili se bave nekim drugim krivičnim djelima, a ne novinari koji ispunjavaju svoju javnu funkciju”, istaknula je.

Podrška Al Jazeere kolegama s Klixa

Al Jazeera Balkans daje svoju punu podršku kolegama sa portala Klix.ba, smatrajući da je upad policije u redakciju Klixa i potpuna blokada ovog medija najbrutalniji atak na slobodu izražavanja i prava novinara, te kršenje Zakona i prava koje novinari  imaju u cilju zaštitite svojih izvora i interesa javnosti.

Na dan kada smo tražili solidarnost sa našim novinarima koji su u zatvoru u Kairu već godinu dana i kada smo pokušali skrenuti pažnju na kršenje slobode medija, pripadnici policije više od sedam sati vršili su pretres redakcije portala Klix.ba u Sarajevu, koji je nedavno objavio snimak u kojem se navodno govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Al Jazeera Balkans kao dio Al Jazeera Media Networka izvještava po Etičkom kodeksu mreže koji između ostalog kaže: “Biti uz kolege u struci i davati podršku kada je to potrebno, posebno u svjetlu djela agresije i uznemiravanja kojem su novinari podvrgnuti s vremena na vrijeme.“

Al Jazeera Balkans će nastaviti davati podršku kolegama novinarima, urednicima i svim medijima čije slobode su ugrožene.

Pozivamo javnost i medije u regiji da iskažu solidarnost sa najposjećenijim web portalom u Bosni i Hercegovini i na socijalnim medijima pod hashtagom #NovinarstvoNijeZlocin.

Rudić navodi i da policija RS-a uz podršku policajaca iz Sarajeva “pokušava kriminalizirati medij i jedno krivično djelo koje je počinio neko drugi sada žele imputirati samom mediju”.

‘Kad se napadaju mediji policija nije tako efikasna’

Prema njenim riječima, sporno je i to što je upad na nekin način pravno zaštićen, što, tvrdi, ne znači da policija ima pravo da upada u redakcije, vrši represiju nad novinarima i prisiljava novinare da otkrivaju svoje izvore informacija. 

“Od 2006. do 2014. u BiH je registrovano 59 slučajeva fizičkih napada na novinare i medije i prijetnjih smrću, a naša policija koja danas upada u Klix, istražila je i sankcionirala, uz institucije pravosuđa, samo devet slučajeva.”

“Dakle, kada se napadaju mediji policija nije tako efikasna, ali kada se treba upadati u medije oni nađu način i da dobiju nalog suda i da vrše represiju nad medijima”, ističe. 

Kako kaže, Udruženja BH novinari već je pozvalo sve međunarodne organizacije da se uključe u ovaj slučaj, a pravni tim iz Linije za pomoć novinarima istražuje zakonske mogućnosti da odgovori protivmjerom.

“Mediji u BiH moraju pokazati da postoje način da se zaštite od brutalnih napada policije, ali i svih drugih koji krše pravo na slobodu izražavanja”, zaključuje Rudić. 

‘Neovlašteno prisluškivanje’

Po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, policija MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika MUP-a RS izvršili su danas pretres prostorija preduzeća D.O.O.”Intersoft” Sarajevo, koje koristi “Klix.ba” u Sarajevu.

Iz MUP-a RS navode da se pretres vrši zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo neovlaštenog prisluškivanja ili tonskog snimanja.

Na snimku, koji je nedavno objavio bh. portal, se čuje ženski glas, koji navodno pripada premijerki RS-a Željki Cvijanović, kako najavljuje kupovinu poslanika u svrhu formiranja skupštinske većine u tom bh. entitetu.

Na snimku, ženski glas govori: “Zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju, da imamo drugu dvojicu”.

Izvor: Al Jazeera