OSCE traži uvid u spise predmeta ratnih zločina u BiH

Svojom intervencijom, misija Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u Bosni i Hercegovini želi pružiti podršku pravosudnim institucijama u toj zemlji, a ne narušavati njihovu nezavisnost, poručio je šef misije OSCE-a u BIH Jonathan Moore.

Konferencija za novinare uslijedila je nakon što je odbijen njihov zahtjev da im se daju na uvid spisi predmeta ratnih zločina.

Analizu sudstva u BIH vodi nadležna sutkinja iz Velike Britanije koja je na ovoj funkciji od 2006.

‘Neutralni posmatrač’

Ona bi bila, tvrde u OSCE-u, neutralni posmatrač slučajeva i njen zadatak je dati savjete na koji način da se unaprijede mehanizmi u radu sudstva kako bi se slučajevi okončali na što bolji način.

Također, zadatak je da se utvrde i otklone prepreke zbog kojih neki slučajevi nisu riješeni ni nakon 15 godina.

Moore je dodao da je analiza rada na predmetima ratnih zločina u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za BiH.

Međutim, Državno tužilaštvo odbija zahtjev OSCE-a, navodeći da nijedna organizacija, niti bilo koje državno tijelo, ne smije imati pristup slučajevima koji nose oznaku tajnosti.

Moore naglašava kako pravosuđe BiH ima obvezu prema porodicama žrtava da riješi dugogodišnje slučajeve.

Goran Šimić, stručnjak za kazneno pravo, rekao je za Al Jazeeru da se u ovom slučaju ne radi o tome da li BiH ima dobre ili loše institucije i da li bi one mogle raditi bolje.

”Ovdje se radi o tome da li OSCE može pristupiti i pregledavati predmete Tužilaštva BiH, koji su u toku i koji se obrađuju. Ja apsolutno smatram da ne može, jer to OSCE ne može ni u jednoj europskoj zemlji, pa ne vidim zašto bi to mogao u BiH”, rekao je Šimić.

”Ono što jeste problem u BiH je da se ne rješavaju najznačajniji predmeti. Međunarodna zajednica i OSCE bi trebali dati podršku pravosudnim institucijama da se orijentiraju na najznačajnije predmete, a ne da se bave onima od manjeg značaja.”

Izvor: Al Jazeera