OSCE se nada promjeni stava SAD-a o ‘Otvorenom nebu’

Thomas Greminger ističe da istupanje SAD-a neće imati direktne posljedice po aktivnosti OSCE-a (EPA)

Generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger izrazio je zabrinutost zbog izlaska SAD-a iz sporazuma o kontroli naoružanja “Otvoreno nebo”.

“Imamo još šest mjeseci dok povlačenje stupi na snagu. Nadam se iskreno da će SAD u tom vremenskom periodu razmisliti o svom koraku i, umjesto toga, gledati kako možemo sačuvati ovaj sporazum”, rekao je ona za agenciju APA.

Naglasio je da bi bilo za žaljenje ako bi istupanje iz sporazuma postalo realnost, prenosi Tanjug.

Sporazum “Otvoreno nebo”, koji je stupio na snagu 1992. godine, dozvoljava vojne izviđačke letove i jedan je od posljednjih sporazma o vojnoj kontroli sklopljen za vrijeme Hladnog rata.

Međusobne optužbe Rusije i SAD-a

Greminger ističe da istupanje SAD-a neće imati direktne posljedice po aktivnosti OSCE-a u oblasti vojne verifikacije, jer se ona zasniva na Bečkom dokumentu.

“Odluka, međutim, doprinosi atmosferi tenzija i nepovjerenja, što čini dijalog i mjere uspostavljanja povjerenja među državama članica OSCE-a teškim”, rekao je on.

SAD je spreman razmotriti odluku o povlačenju iz sporazuma “Otvoreno nebo” ako Rusija počne provoditi sporazum, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Istaknuo je da je NATO privržen očuvanju efikasne međunarodne kontrole naoružanja te da sve potpisnice sporazuma moraju u potpunosti ispunjavati svoje obaveze.

Već neko vrijeme Rusija i SAD se međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Izvor: Agencije