OSCE Rusiji: Oslobodite uhapšene novinare na protestima

Na demonstracijama u Moskvi u srijedu uhapšeno je više od 30 pripadnika medija (EPA)

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir pozvao je ruske vlasti da poštuju pravo novinara na izvještavanje sa javnih događaja, kao i da oslobode sve koji su zaposleni u medijima, a uhapšeni su tokom mirnih demonstracija u srijedu u Moskvi.

“Pozivam vlasti da oslobode sve zatvorene novinare i poduzmu brze korake kako bi osigurali uzdržavanje od primjene policijske sile prema pripadnicima medija”, rekao je Desir.

Mediji, istakao je predstavnik OSCE-a, moraju biti u mogućnosti da bez ometanja, na slobodan i siguran način, osiguraju izvještavanje o javnim događajima.

Maltretiranje novinara

Ranije je predstavnik OSCE-a izrazio zabrinutost u vezi s pritvaranjem novinara Ivana Golunova, a 11. juna krivične prijave protiv njega su odbačene.

Prema izvještajima, na demonstracijama u Moskvi u srijedu, koje su održane u znak solidarnosti s istraživačkim novinarom Golunovim, uhapšeno je više od trideset pripadnika medija, uključujući jedanaest novinara koji su izvještavali o tom događaju, a neki su bili maltretirani.

U saopćenju OSCE-a se navodi kako su posebno maltretirani novinari Novaye Gazete, Kommersanta, portala Meduza, Vedomoste, radija Echo Moskvy, televizije Dozhd, njemačkog sedmičnika Der Spiegel, Grani i The Insider.

Izvor: Agencije