OSCE protiv dvije škole pod jednim krovom u Jajcu

Osim što se novoj školi može uputiti zamjerka na moralnoj i pravnoj osnovi, time se direktno poništava želja učenika, poručio je Moore (Anadolija)

Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore upozorio je da “osnivanje i rad nove škole [u Jajcu], što u stvari predstavljanje kreiranje prvog novog slučaja ‘dvije škole pod jednim krovom’ u proteklih 15 godina, nije rješenje niti je prihvatljiva opcija”.

Za četvrtak je sazvana sjednica Vlade Srednjobosanskog kantona na kojoj bi se trebalo odlučivati o financiranju Mješovite srednje škole “Jajce”.

Moore je u pismu upućenom Tahiru Lendi, premijeru Srednjobosanskog kantona, i Katici Čerkez, kantonalnoj ministrici obrazovanja, nauke, kulture i sporta, pozvao lokalne čelnike da “ne poduzimaju bilo kakve političke, administrativne ili financijske odluke koje dozvoljavaju ili pružaju podršku osnivanju ili funkcioniranju nove škole u Jajcu”.

“Osim što se tome može uputiti zamjerka na moralnoj i pravnoj osnovi, time bi se direktno usprotivili željama učenika, koji su hrabro i elokventno podigli svoj glas protiv podjela i segregacije”, naglasio je Moore.

Svjestan je da “postoje opravdane frustracije u Jajcu, uz iskazano protivljenje nekih članova lokalne zajednice na sadržaj nastavnog plana i programa i na simbole na školskim svjedodžbama”, ali i ukazuje na nužnost donošenja odluke “tako da one budu konstruktivne i ostave prostora za dalju diskusiju”.

Po njemu, kantonalnim vlastima su na raspolaganju “mnogo bolji načini traženja rješenja […] uključujući tu i razgovore o inicijativi ‘Bolja škola’ koju je sugerirao i načelnik Općine Jajce, Edin Hozan”.

‘Ujediniti škole, a ne razdvajati ih’

Podsjetio je i na “mnogobrojna snažna protivljenja fenomenu ‘dvije škole pod jednim krovom’ u Bosni i Hercegovini”, te rekao kako se posvetilo puno vremena i resursa u suprotnom smjeru: “da ujedinimo škole, uštedimo resurse i podignemo kvalitet obrazovanja”.

“Koncept ‘dvije škole pod jednim krovom’ krši i međunarodno poštovane standarde i odluke bosanskohercegovačkih sudova i predstavlja prepreku društvenom i ekonomskom razvoju BiH”, navodi Moore.

Učenici različitih nacionalnosti u Srednjoj strukovnoj školi “Jajce” i Gimnaziji “Nikola Šop” zajedno pohađaju nastavu, ali se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Bošnjačka djeca dobila su mogućnost pohađanja nacionalne grupe predmeta, bosanskog jezika i islamskog vjeronauka, no kad završe školu, kao i sva druga djeca, dobivaju diplome s grbom samoproglašene “Herceg-Bosne”.

Kantonalne vlasti taj su problem odlučile riješiti osnivanjem nove škole, s bosanskim planom i programom, koja bi trebala početi s radom od iduće školske godine.

Srednjoškolci iz Jajca su digli glas protiv odluke, za koju kažu da će ih ponovno podijeliti, nakon što su bili podijeljeni u osnovnoj školi, ali unatoč podršci koju su dobili od međunarodne zajednice, nova škola s radom bi mogla početi već na jesen.

Izvor: Al Jazeera i agencije