OSCE osudio događaje na Kosovu od 26. marta

Angelino Alfano i Thomas Greminger pozivaju obje strane na obnovu dijaloga o normalizaciji (EPA)

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, ministar spoljnih poslova Italije Angelino Alfano, i generalni sekretar OEBS-a Thomas Greminger saopštili su da, “povodom događaja na severu Kosova od 26. marta i daljeg razvoja situacije, pozivaju sve strane da se uzdrže od provokacija i ponovo pristupe konstruktivnom dijalogu”.

“Osuđujemo događaje od 26. marta. Oni predstavljaju ozbiljnu eskalaciju situacije na Kosovu i prete podrivanjem izuzetnih dostignuća u procesu normalizacije, čime se izaziva značajna napetost i nestabilnost. Moraju da se učine svi mogući napori kako bi se izbegle provokacije”, saopštili su Alfano i Greminger.

U saopštenju OEBS-a dostavljenom medijima navodi se da su “specijalne jedinice Policije Kosova u ponedeljak intervenisale na sastanku i uhapsile zvaničnika Vlade Srbije Marka Ðurića, navodeći kao razlog to što nije imao dozvolu za posetu”, kao i da je “tokom te intervencije povređeno 32 ljudi”.

“Pozivamo sve strane da ulože maksimalne napore ka smanjenju napetosti i obnovi dijaloga o normalizaciji. OEBS ostaje posvećen podršci dijalogu i doprinosu primeni sporazuma, uključujući zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu”, saopštili su čelnici OEBS-a.

Izvor: Agencije