OSCE: Kriminalci se brzo prilagođavaju korona krizi

Saradnja je jedini pravi pristup za savladavanje prijetnje, smatra čelni čovjek OSCE-a (EPA)

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OESC) strahuje od masovnog porasta korupcije i trgovine ljudima jer su državne institucije preopterećene krizom zbog pandemije korona virusa, prenosi Tanjug.

“Kriminalci se brzo prilagođavaju slabostima sistema koje su izazvane korona krizom”, upozorio je generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger.

On je, u intervjuu agenciji APA, kazao da OSCE očekuje da narednih mjeseci vidi mnogo više korupcije, posebno kada je riječ o velikim sredstvima koja se koriste za ponovno oživljavanje privrede.

Preopterećeni granični službenici

“Strahujemo i da će trgovina ljudima porasti”, rekao je Greminger.

Prema njegovim riječima, granične vlasti su postale veoma preopterećene nakon što je uvedena kontrola na granicama unutar Schengena.

Nadao se, kako kaže, “očigledno naivno”, da će kriza učiniti da zemlje članice OSCE-a budu solidarnije.

Međutim, ukazuje, činjenica je da OSCE još nema budžet za tekuću godinu.

Zajednička borba

Rekao je da je saradnja jedini pravi pristup za savladavanje jedne takve transnacionalne prijetnje.

Greminger je upozorio i na to da se konfliktni u regiji, kao što je Ukrajina, izgube iz vida tokom drugih kriza te izrazio zadovoljstvo što je OSCE svoj rad i za vrijeme korona virus krize mogao nastaviti.

“Mi smo među prvim međunarodnim organizacijama koje su veoma brzo prešle na online rad. Trenutno sve radimo online”, objasnio je Greminger.

Online sastanci i odluke

Podsjetio je kako se sedmični sastanci ambasadora 57 članica OSCE-a i za vrijeme korona virusa održavaju, ali putem videokonferencije, te se i odluke donose online.

Rekao je da je planirano ponovno održavanje sjednica Stalnog vijeća OSCE-a u bečkoj palati Hofburg, ali vjerovatno u manjem formatu.

Također, i godišnja konferencija šefova diplomatija koja se održava krajem godine vjerovatno će biti u smanjenom formatu.

Izvor: Agencije