#OscarsSoRed: Ko daje krvavi novac Hollywoodu?

Kina, Saudijska Arabija i Izrael imaju velike finansijske interese u Hollywoodu (Reuters)

Piše: Mark LeVine

Iako je protekle godine Akademija filmskih umjetnosti i nauka uložila napor da se pozabavi tradicionalnim manjkom različitosti u svojim strukturama i odjelu za filmske nagrade, ovogodišnja dodjela Oscara nije prošla bez kontroverzi. Dok je nekoliko nagrada ljudima tamnije puti slavljeno, Oscar za najbolji film Zelenoj knjizi proizveo je mnogo neodobravanja među brojnim aktivistima za rasnu pravdu zbog problematičnog predstavljanja glavnog crnog lika.

Jasno je da je pred Hollywoodom još dug put u borbi protiv rasne i rodne diskriminacije, ali barem se održavaju diskusije i preduzimaju neke mjere.

No, još jedan jednako opasan aspekt američke filmske industrije ostao je uglavnom zanemaren: krvavi novac. Više nego ikad Hollywood je, izgleda, ovisan o finansiranju od nekih od najbrutalnijih režima na svijetu, bilo da je to u obliku posezanja za unosnim novim tržištima, osiguravanja novih investicijskih pritoka ili razvijanja kreativnog sadržaja.

Tako, dok vršimo pritisak sa #OscarsSoWhite, #MeToo i #TimesUp, vrijeme je da dodamo i #OscarsSoRed u diskusiju.

Kineski novac i cenzura

U skorije vrijeme Kina je postala glavni igrač u Hollywoodu, ujedno i kao izvor prihoda i investicija u filmove. Prije nego što su znatno opale nakon Trumpovog izbora, kineske investicije u Hollywood dostigle su nekoliko milijardi dolara. Zaista, kako je posjeta američkim kinima opala na najniže nivoe u više decenija, cifre stranog prisustva, s Kinom koja vodi, nikad nisu bile bolje.

Kako je Hollywood počeo ovisiti o Kini kao o tržištu i izvoru investicija, režiseri i studiji sve su više ne samo oblikovali priče tako da se dopadnu kineskoj vladi nego su se upustili u direktnu samocenzuru u vezi s temama kojima će se baviti.

Sjećate se optužbi za izbjeljivanje azijskih likova kad je izašao Marvelov Dr. Strange? Ispostavlja se da je Tilda Swinton predstavljena kao “drevna” ne zato što je bijela nego zato što je u stripovima taj lik tibetanskog porijekla, identitet koji bi, ako se zadrži, osudio na propast potencijalno plasiranje filma na značajno kinesko tržište.

Znate li zašto više rijetko viđate Richarda Gerea u velikim filmovima? On smatra da to ima veze s njegovom dugogodišnjom podrškom tibetanskom duhovnom vođi dalaj-lami.

Samocenzura i oblikovanje priča tako da se dopadnu vladama s dubokim džepovima (ili ih barem ne uznemire) i sklonost ka “diplomatiji” nije ništa novo u Hollywoodu, ali danas je Kina podigla represiju na sasvim novi nivo.

Ako je prije dvije godine New York Times izvještavao da kineski zvaničnici, navodno, deru ljudima kožu, danas američki mediji dokumentiraju užase velike sigurnosne kampanje protiv muslimanske ujgurske populacije u pokrajini Xinjiang, koja živi u uvjetima koji liče na ogromni koncentracijski logor, s nivoom nadzora, zatvaranja, “ponovne edukacije” i nasilja bez premca u savremenom svijetu.

Dok se Hollywood bavi bolnim pitanjima rasizma i seksizma na domaćem terenu, nema smisla da zatvara oči pred nastojanjima jednog od svojih najvećih finansijera da izbriše kulturu i religiju cijele jedne etničke grupe.

Ako Kina može bojkotirati Richarda Gerea na vrhuncu njegove karijere, koliko će još direktne cenzure i smjernica Hollywood prihvatiti u pričama koje priča i mjestima na kojima ih priča dok kineska moć raste?

‘Novi Kinezi’ s Arapskog poluotoka

Saudijska Arabija postala je još jedan veliki izvor finansiranja za Hollywood s mnogo krvi na rukama. Njen finansijski kapacitet manji je od kineskog, ali potencijalni negativni utjecaj jednako je značajan.

Prije godinu dana saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman upustio se u ono što je Forbes nazvao činom “princa na bijelom konju” u Hollywoodu, obećavajući milijarde u investicijama i unosno nerazvijeno domaće tržište, gdje su donedavno kina bila zabranjena.

Ignorirajući velika kršenja ljudskih prava, gladovanje i smrt koje je saudijski rat donio jemenskom stanovništvu, holivudski insajderi vjerovatno su vidjeli Bin Salmana i njegovu pratnju kao čudesan novi izvor “glupog novca”. No, saudijski prestolonasljednik, kao i njegovi susjedi Emiraćani, vidi Hollywood kao glavnu komponentu njegove kampanje, poput kineske kampanje visokokontrolisanog kulturnog otvaranja, koje služi da ojača prije nego da ospori moć vladajuće elite.

Zaista, uz kineske investicije, koje su barem trenutno povučene, Saudijce i fond njihovog vladara od 230 milijardi dolara, zajedno s UAE-om (koji su već potpisali sporazume s holivudskim kompanijama vrijedne milione dolara) Hollywood vidi kao “nove Kineze”. To jest, dok brutalno ubistvo Jamala Khashoggija nije primoralo neke od filmskih kompanija, kao što je Endeavor, da suspendiraju sporazume s Kraljevinom koji su već u procesu.

Posljedica Khashoggijevog ubistva, međutim, vjerovatno će biti samo privremeni zastoj za saudijske investicije u Hollywood. Mnoge kompanije, uključujući lanac kina kao što je AMC, odlučile su nastaviti sa svojim saudijskim dogovorima. Kako je primijetio Komitet za zaštitu novinara, “svako ko je imao investicije ili odnose sa Saudijskom Arabijom znao je njihovu situaciju s ljudskim pravima… i rat u Jemenu… način odnošenja prema ženama.” Sa stotinama miliona dolara u dodatnom prihodu godišnje u ponudi, “privatno” je veliki broj rukovodilaca “izrazio nadu da pojavi olakšavajuće objašnjenje koje bi dozvolilo biznisu da se nastavi”.

I samo nekoliko mjeseci nakon tragične smrti saudijskog novinara vijesti o Netflixu koji pristaje na saudijsku cenzuru pokazale su koliko opasan taj novi finansijski odnos može biti. Baš kao i u slučaju Kine, investicija Saudijske Arabije prerast će u glumce i scenarije koji traže način da zadovolje izvor finansiranja.

Izraelska hasbara (propaganda)

Ako se odnos Kine i Saudijske Arabije s Hollywoodom tek pojavio, Izrael ima daleko dublje korijene i ostaje na najsigurnijoj poziciji uprkos intenzivnim naporima pokreta “Bojkot, povlačenje investicija i sankcije” (BDS) da se podigne svijest o izraelskoj okupaciji Palestine.

Sve i ako dozvolimo malo pretjerivanja, tvrdnja šefa Jevrejske federacije šire oblasti Los Angelesa Jaya Sandersona da ne postoji “država koja ima snažnije veze sa Hollywoodom od Izraela” nije pogrešna. Ovdje nije riječ samo o podršci pretjerano predstavljenoj proizraelskoj jevrejskoj zajednici u Hollywoodu ili ulozi Izraelaca u američkoj filmskoj industriji danas nego i o tome kako je Izrael postao glavni izvor talenta na platnu i važan glas u programiranju.

Kako je časopis Moment objasnio u članku iz 2018, razvoj Izraela kao kreativnog izvora za Hollywood trajao je decenijama i bio je proizvod intenzivnih nastojanja vlade i lokalne jevrejske zajednice da razvije zalihu talenata. Uz “majstorske radionice” i putovanja sa svim pokrivenim troškovima, ti napori pomogli su Tel Avivu da postane veliki inkubator te industrije, vodeći do lokalnih originalnih sadržaja koji su adaptirani u SAD-u (kao što su In Treatment, The Affair i Homeland).

Uprkos činjenici da sve više glumaca i muzičara istupa u znak podrške palestinskim pravima, pa čak i BDS-u, sveukupan odnos između Izraela i Hollywooda ostaje nevjerovatno snažan.

Izraelska vlada ulaže znatne napore da osigura da ostane tako, ne samo vodeći potpuni rat protiv BDS-a nego i promoviranjem lokalnog sadržaja i ideja koje podržavaju stereotipne prikaze Palestinaca, Arapa i muslimana kao terorista, a izraelskih sigurnosnih i obavještajnih snaga kao ranjenih i herojskih, iako grešnih branilaca “jedine demokratije” na Bliskom istoku (trenutno popularne serije na Netflixu kao što su Fauda i Inside the Mossad dobar su primjer tog fenomena).

Izgleda da će Hollywood nastaviti ignorirati izraelske zločine, sve i ako osobe poput premijera Benjamina Netanyahua obećaju da će dovesti milione novih jevrejskih doseljenika u okupirane palestinske teritorije i povezati se s otvoreno genocidnom strankom krajnje desnice Otzma Yehudit.

Nastavit će osiguravati uspješna nastojanja “hasbare” (propagande) izraelske vlade, pretvarajući razne izraelske ratove u nagrađivana psihološka samoispitivanja i čak i “aparthejdni” zid u rekvizit u filmu o zombijima Svjetski rat Z (koji je Times of Israel nazvao “najvećim djelom kinematografske propagande za Izrael” od filma Egzodus iz 1960).

U govoru nakon dodjele Oscara za najbolju režiju za film Roma Alfonso Cuaron rekao je da je posao umjetnika da “gledaju tamo gdje drugi ne gledaju. Ova odgovornost postaje daleko važnija u vremenima kad nas ohrabruju da skrenemo pogled.”

U stvarnosti, holivudske finansijske i kreativne veze s nekim od najmoćnijih sila u univerzumu zabave (ovdje je jednako nemoguće ignorirati preuveličanu ulogu američke vojske u oblikovanju holivudskih narativa) kreirale su okolinu gdje same vrijednosti koje noć dodjele Oscara treba slaviti – nesputanu kreativnost, pronicljivu režiju i gradnju mostova i sjećanje na “zaboravljene” narode svijeta – nikad ne mogu biti realizirane.

Ako su najkreativnije i najprogresivnije holivudske zvijezde ozbiljne u vezi s promjenom te dinamike, moraju početi odbijanjem investicija vlada uključenih u velika kršenja ljudskih prava.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera