Oscari u svjetlu polemike o rasizmu

Ceremonija dodjele prestižne nagrade Američke filmske akademije Oscar održana u Los Angelesu je protekla u svjetlu polemike o rasizmu u Hollywoodu i navodnoj diskriminaciji tamnoputih osoba.

Nekoliko sedmica uoči dodjele Oskara ustanovljeno je kako su među nominovanim za najbolje glumce i glumice, svi bijelci. Ova informacija izazvale je negodovanje i polemike u velikom dijelu javnosti.

Izjave režisera Spikea Leeja i supruge Willa Smitha Jade Pinkett Smith da se neće pridružiti dodjeli i njihove oznake na društvenim mrežama “#OscarSoWhite” (Oscar je vrlo bijel) dodatno su privukle pažnju javnosti.

Raznolikost uključuje i smeđe ljude

Da upravo različitosti u smislu stanovništva nastanjenog na američkom tlu predstavlja ljepotu te zemlje, mišljenja je meksički režiser Alejandro G. Inarritu, nagrađen Oscarom za najbolju režiju njegovog posljednjeg filma The Revenant (Povratnik).

“Mislim da se debata ne odnosi samo na crnce i bijelce. Mislim da raznolikost uključuje i smeđe ljude. Mislim da smo žuti i Indijanci i Latinoamerikanci. Svijet je mnogo više nego jedno ili samo drugo. Mislim da ova tema postaje polarizirana i politizirana bez poštovanja složenosti i ljepote ove zemlje koja obiluje raznolikostima. Mislim da je srž i sva snaga u tome. I dalje vučemo predrasude i zastarjela mišljenja. To je apsolutno apsurdno”, rekao je meksički reditelj.

Leonardo DiCaprio, zvijezda večeri i dobitnik Oscara za najboljeg glavnog glumca, osvrnuo se na rad na setu sa Inarrituom i filmskim fotografom Emmanuelom Lubezkijem, koji su obojica Meksikanci.

“Vrlo sam ponosan što sam radio s njima. To je ono što je industrija i šta zapravo i treba biti”, rekao je DiCaprio.

Oscara za dokumentarni film dobio je biografski film o pjevačici Amy Winehouse Amy. Reditelj filma Asif Kapadia naglasio je kako je indijskog porijekla te da potiče iz muslimanske, radničke porodice koja je živjela na sjeveru Londonu.

Budući da se proteklih dana žestoko pisalo o navodnoj diskriminaciji crnaca na dodjeli Oskara, tom temom pozabavio se i domaćin večeri, komičar Chris Rock.

U uvodnom monologu priču o nedostatku crnaca na ceremoniji okrenuo je na šalu što je različito prihvaćeno na društvenim mrežama i u medijima.

Dok jedni smatraju kako je pretjerao sa izrazito rasističkim komentarima, drugi tvrde kako je samo nasmijavao publiku.

“Dok sam bio u montaži izbrojao sam oko 15 crnaca. Pa ja se nalazim na dodjeli Oskara koju možemo nazvati ‘White People's Choice Awards’. Da su nominovani voditelji, ja se tu sigurno ne bih našao, izgubio bih posao. Zašto bojkotujemo ovogodišnji Oscar? Ovo je 88. po redu što znači da ‘nominacije crnaca’ prethodno nije bilo najmanje 71 put. Vjerujem da takvih nominacija nije bilo ‘50-tih ili ‘60-tih godina. Tada crnci nisu bojkotovali Oscar. Zašto? Zato što smo u to vrijeme imali mnogo prečih stvari od toga. Bili smo previše zauzeti time što smo bili silovani i linčovani da nam nije padalo na pamet misliti o tome ko je dobio nagradu za najboljeg filmskog stvaraoca. Kada vaša baka visi sa drveta jako je teško misliti o tome koji je to najbolji kratki dokumentarni film”, rekao je komičar što je izazvalo aplauz u dvorani.

Šta je s crnim glumcima?

Smijeh je izazvao njegov komentar na crne glumce koji su navodno odbili doći na dodjelu Oscara što je prokomentirao riječima kako “neki svakako i nisu bili pozvani”.

Direktno se obratio Jadi i njenom suprugu Willu Smithu.

“To što Jada bojkotuje Oscar je isto kao da ja bojkotujem gaćice Rihanne. Ne možete bojkotovati nešto ako vas tu nisu ni pozvali. I Willu smeta što nije bio nominovan, ali mu ne smeta što je za film ‘Wild Wild West’ dobio 20 miliona dolara”, rekao je Rock.

Ovaj komičar poznat po “britkom jeziku” ipak je rekao da u Hollywoodu ima rasizma.

“Je li Hollywood pun rasizma? Itekako! Želimo da crni glumci dobiju iste prilike kao i bijeli. Leonardo svake godine bude u centru pažnje, ali šta je s crnim glumcima?”, upitao je Rock dok su prisutni u sali zbunjeno aplaudirali i oprezno posmatrali da li se i ostali smiju na šale američkog komičara.

Prema ocjenama nekih kritičara, rukovodstvo Američke filmske akademije ozbiljno je shvatilo kritike na svoj račun stoga je na sinoćnjoj dodjeli bilo više prezentera Afroamerikanaca koji su uručivali nagrade.

Izvor: Agencije