Osam privedenih zbog napada u Tunisu

Privedeno je osam osoba osumnjičenih za umiješanost u prošlotjedni napad na turiste u Tunisu. Stotine policajaca patroliraju popularnim lokacijama u pokušaju spašavanja turističke sezone.

Tuniskim plažama uskoro će patrolirati još više policajaca i vojnika. Njihov zadatak će biti spriječiti napade na turiste, poput onog u Sousseu, najkrvavijeg u modernoj povijesti Tunisa.

Ali vlasnici hotela i turistički agenti već su u problemima. Mnogi turisti otkazali su rezervacije. A oni koji su se već nalazili u Tunisu prekinuli su odmor i napustili zemlju.

“Turistički sektor suočava se s krizom nakon napada na hotel. Samo u Sousseu turizam je osiguravao 20.000 radnih mjesta. Hoteli i restorani bili su puni. A sada će svi osjetiti posljedice”, kaže Salwa Guedri iz Turističke zajednice Soussea.

Prioritet vratiti povjerenje turista

Premijer Habib Essid posjetio je otok Djerbu, jedno od najposjećenijih turističkih odredišta.

Najviši prioritet mu je vratiti povjerenje turista. Vojsci je naredio da se priključi policiji u osiguravanju hotela i plaža. Turizam Tunisu donosi blizu dvije milijarde dolara godišnje.

“Neposredne posljedice bit će velike. Već smo nakon napada na muzej Bardo vidjeli pad broja turista za 20 posto. Procjenjujemo da će se taj broj smanjiti za dodatnih 30 posto. Ukupno, prihodi od turizma mogli bi biti za 50 posto manji u odnosu na 2014. godinu. Nema sumnje da je ovo veliki šok za turistički sektor”, kaže Jean Luc Bernasconi iz Svjetske banke.

Riječ je o siromašnoj zemlji s prirodnim ljepotama i bogatim kulturnim naslijeđem, čija ekonomija uvelike ovisi o turizmu.

“Tunižani vode kampanje kako bi uvjerili turiste da je njihova zemlja sigurna. Ali od nedavnih napada u Sousseu i ovdje u gradu Tunisu, to postaje vrlo težak zadatak”, javlja reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.

Izvor: Al Jazeera