Osam kandidata za gradonačelnika Osijeka

Osijek, grad sa 80-ak hiljada stanovnika, lokalne izbore u Hrvatskoj dočekuje nakon turbulentnog četverogodišnjeg mandata tokom kojeg je glavnu riječ vodio HD-SSB, stranka Branimira Glavaša, generala osuđenog zbog ratnog zločina. U borbi za mjesto gradonačelnika je osam kandidata. 

Za to vrijeme građani brinu svoju brigu.

Osječanin Ivica jedinu opciju za preživljavanje vidi u „odlasku na more“.

Sabina godinama traži posao i – ništa. Kaže da je to tako jer se u Osijeku posao nudi samo u ugostiteljstvu i u prodaji, što nije njena struka. 

Studenti, jeftina radna snaga

Među onima koji na budućnost ne gledaju s optimizmom je i Sanja Azenić. Ova mlada stanovnica Osijeka, studentica kulturologije, politikom je razočarana. 

“Vidimo u vrijeme predizborne kampanje kako se nešto radi, uređuju se trgovi, zgrade, škole, vrtići i ljudi povjeruju u obećanja koja se često ne ispune kada određena stranka dođe na vlast”, kaže Sanja.

Smatra da bi Osijek trebao biti grad kulture:

“Premalo se ulaže u kulturu iz razloga što je neprofitna. Osijek je grad studenata, ima ih preko 23.000, koji znaju da kad završe školovanje neće imat posla. Na njih se tijekom studiranja gleda kao na jeftinu radnu snagu, a nakon toga im se rijetko daje prilika.”

Zbog toga i sama planira odlazak.

“Mislim da mi ne preostaje drugo nego otić dalje iz Osijeka”, kaže Sanja.

Upravo zato, sprečavanje odljeva mladih i obrazovanih dio je programa svakog od osam kandidata za osječkog gradonačelnika, kaže reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Prema posljednjim istraživanjima, u gradu na Dravi nijedna stranka samostalno neće uspjeti oformiti većinu u Gradskom vijeću, pa je izvjesno da će ići u drugi krug izbora.

Politikanstvo umjesto programa

U najužoj konkurenciji su tri imena.

Kandidat HDSSB-a i aktuelni gradonačelnik Krešimir Bubalo je, prema istraživanjima, trenutno u ulozi favorita i nada se osvojiti novi mandat. Za njim slijedi kandidat SDP-ove koalicije Ivica Vrkić, bivši direktor nacionalne televizije – HRT. Treći u utrci je HDZ-ov Dražen Vidović, dosad bez istaknutijeg političkog angažmana.

No, u gradu s budžetom od skoro 60 miliona eura godišnje, umjesto konkretnih programa, kandidati nude politikanstvo, smatra glavni urednik Glasa Slavonije.

„Dojam je da je kampanju na neki način zagadila ta atmosfera, odnosno ti pokušaji stvaranja afera. Bilo je i ima dosta niskih udaraca, ajmo reći da je prljava kampanja, jer činjenica je da kod nas ima dosta kandidata kojima ovi izbori znače politički opstanak”, kaže Mario Mihaljević, glavni urednik Glasa Slavonije.

Među njima je bivši gradonačelnik Anto Đapić. HDZ i SDP nastojat će utvrditi svoje pozicije, a HDSSB zadržati vlast. U tome i dalje koriste uticaj lika i djela Branimira Glavaša, generala osuđenog zbog ratnog zločina.   

“Nekako je i logično, u krajnjoj liniji, oni ni ne kriju da surađuju. Da baš lebdi duh nad gradom ne bih rekao, ali da ima utjecaja – ima”, kaže Mihaljević.

A ko je na Osječane imao najjači uticaj, znat će se na kraju ove sedmice.

Izvor: Al Jazeera