Oružje za sirijske pobunjenike na jordanskom crnom tržištu

Američki zvaničnici tvrde da je CIA obučila hiljade pobunjenika (Reuters)

Oružje koje u Jordan dostavljaju Centralna obavještajna agencija i Saudijska Arabija sistematski kradu operativci Jordanske obavještajne agencije i prodaju na crnom tržištu, navode američki i jordanski zvaničnici.

Ukradeno oružje upotrijebljeno je u pucnjavi u novembru, u kojoj su ubijena dva Amerikanca i još tri osobe u policijskom kampu za obuku u Jordanu. To je ustanovio američki FBI nakon višemjesečne istrage, navode osobe bliske istrazi.

Pojava krađe oružja, koja je prekinuta nekoliko mjeseci nakon pritužbi američkih i saudijskih vlasti, prvi put je prijavljena poslije zajedničke istrage Al Jazeere i The New York Timesa.

Milionska krađa oružja dovodi u pitanje program naoružavanja i obuke pobunjenika, uprkos tome što se administracija američkog predsjednika Baracka Obame trudila da program obuke u Jordanu bude pod jakom kontrolom.

Ubistvo u policijskom centru


Obuka pobunjenika označena je kao državna tajna u SAD-u i Jordanu [Reuters]

Jordanski službenici uključeni u trgovinu stečena sredstva su koristili za kupovinu džipova, iPhonea i drugih luksuznih stvari, navode jordanski zvaničnici.

Krađa i preprodaja oružja, uključujući i jurišne puške kalašnjikov, minobacače i raketne granate, doveli su do poplave novog oružja na crnom tržištu.

Dio krijumčarenog oružja završi i van Jordana, a istraga FBI-a se nastavlja.

Američki i jordanski zvaničnici vjeruju da je oružje koje je jordanski policajac Anwar Abu Zaid koristio u ubistvu dvojice Amerikanaca i jednog Južnoafrikanca bilo namijenjeno sirijskim pobunjenicima.

Do tog saznanja istražioci su došli praćenjem serijskih brojeva oružja.

Motivi novembarskog napada na policijski centar za obuku i dalje su nepoznati.

Napadač Abu Zaid ubijen je u obračunu s policijom, a njegov brat tvrdi da je nedužan i da nije namjeravao pucati.

Fadi Abu Zaid, brat napadača, tvrdi da Jordanska vlada nije pružila nikakve odgovore o pucnjavi i da je odbila objaviti rezultate autopsije.

Izvor: Al Jazeera