Oružane grupe upale u najveću libijsku rafineriju nafte

El Sharara, Nafta, Rafinerija, Libija
Napadači su oružjem prijetili radnicima i zatražili od njih obustavu proizvodnje nafte (Reuters)

Oružane skupine u Libiji upale su u kompleks najveće naftne rafinerije u Libiji samo dva dana nakon što je ponovno pokrenuta proizvodnja.

Proizvodnja u rafineriji El Sharara obustavljena je 18. siječnja ove godine, a iz Nacionalne naftne korporacije Libije (NOC) priopćeno je da je rafinerija obnovila proizvodnju od 7. lipnja.

Medijska kuća Bloomberg javlja da su naoružane skupine u utorak upale u taj rafinerijski kompleks na jugozapadu Libije, prenosi Anadolija.

Isti izvor javlja da su napadači oružjem prijetili radnicima i da od njih traže obustavu proizvodnje nafte, a dosad nema informacija jesu li rafinerijski pogoni i ugašeni.

El Sharara ima kapacitet dnevne proizvodnje 300.000 barela nafte, a iz NOC-a je priopćeno da je proizvodnja obnovljena u kapacitetu od 30.000 barela dnevno.

Haftarove snage obustavile proizvodnju

Oružane skupine koje predvodi umirovljeni general Khalifa Haftar u siječnju su u suradnji s lojalnim plemenskim vođama obustavile proizvodnju nafte na poljima El Sharara i El Feel i tako izvršavaju politički pritisak na međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije.

Haftarove su snage proizvodnju u El Sharari i El Feelu obustavile 18. siječnja, kada su blokirale i luke u pet gradova iz kojih se izvozi nafta.

To je libijskoj ekonomiji nanijelo štetu od najmanje pet milijarda dolara.

Zatvaranje rafinerija i luka izvedeno je samo dan uoči međunarodne mirovne konferencije, održane u Berlinu.

Izvor: Agencije