Orićev sin: Ocu su uskraćena osnovna prava

Naser Orić se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi gdje je uhapšen prema potjernici Srbije (EPA)

Amar Orić, sin ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića, posjetio je danas oca u pritvoru, 12 dana nakon što je uhapšen u Švicarskoj po potjernici Srbije.

U razgovoru za Anadoliju, Amar Orić je istakao kako je bio iznenađen stanjem u kojem ga je zatekao.

“Bio sam iznenađen kako se dobro drži i koliko je stabilan. Što se tiše tretmana u ekstradicijskom pritvoru, jednim dijelom je dobro. Sâm je u ćeliji. S druge strane, uskraćena su mu osnovna prava – nema prevodioca, nema adekvatan medicinski tretman, nema pristup kantini, dvorištu. Tretiraju ga gore nego osuđenike koji izdržavaju kaznu. Kaže da je s te strane skoro kao u Guantanamu”, kazao je Orić.

Nasera Orića su 10. juna privele švicarske vlasti, zajedno sa načelnikom Opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je nedugo nakon zadržavanja pušten.

Orić se još uvijek nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi gdje je uhapšen prema potjernici zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine koju je za njim, prošle godine, raspisala Srbija.

Potjernice za Orićem i Meholjićem

Interpol Beograd raspisao je međunarodne potjernice za komandantima odbrane Srebrenice tokom rata u BiH Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru prošle godine zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina tokom 1992. godine.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala pravosnažno je 2008. godine oslobodilo Nasera Orića krivice za nesprječavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

U međuvremenu je Federalni ured pravde Švicarske (FOJ) potvrdio kako je dobio službeni zahtjev Srbije za izručenje Nasera Orića.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je ranije, putem Ministarstva pravde BiH, zahtjev pravosuđu Švicarske da se Orić vrati u BiH, odnosno ne izruči pravosuđu Srbije.

Naveli su kako bi se izručenjem Srbiji ugrozio predmet “Naser Orić i drugi”, koji se vodi pred bh. pravosuđem, koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta.

U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda Bosne i Hercegovine, preuzet u nadležnost Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije