Orhan Pamuk: Razočaran sam promjenom statusa Aja Sofije

Turci su ponosni što su sekularni. Ovo će oduzeti taj ponos naciji, rekao je Orhan Pamuk (EPA)

Turski nobelovac Orhan Pamuk izjavio je da je “razočaran promjenom u statusu Aja Sofije”.

“Turci su ponosni što su sekularni. Ovo će oduzeti taj ponos naciji”, rekao je u petak pisac za BBC radio, prenio je Tanjug.

Vrhovni sud Turske poništio je odluku Vijeća ministara iz 1934. kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je u petak istanbulsku Aju Sofiju otvorenom za muslimanska bogoslužja, nakon što je sud odlučio da je pretvaranje te nekoć bizantske crkve u muzej 1934. bilo nezakonito.

UNESCO “jako žali” zbog odluke turskih vlasti, donesene bez prethodnog dijaloga, da izmijeni status Aje Sofije koja se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a, rekla je u petak direktorica te organizacije Audrey Azoulay, prenio je AFP.

Ruska pravoslavna crkva objavila je da žali što sud nije uzeo njezinu zabrinutost u obzir kad je donosio presudu i upozorila da bi odluka mogla dovesti do još većih podjela, izvijestila je novinska agencija TASS.

Američki državni sekretar Mike Pompeo i Grčka također su pozvali Tursku da za Aju Sofiju zadrži status muzeja. 

Evropska unija također je izrazila žaljenje, a njezin šef diplomatije Josep Borrell rekao je da je “presuda turskog Državnog vijeća da ukine jednu od ključnih odluka moderne Turske i odluka predsjednika Erdogana da stavi taj spomenik pod Upravu za vjerska pitanja vrijedna žaljenja”.

Reakcija Erdogana

Turski predsjednik dugo je vremena predlagao da se status džamije vrati toj znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a, važnom spomeniku kako kršćanskog Bizanta tako i muslimanskog Osmanskog carstva, danas jednom od najposjećenijih mjesta u Turskoj.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je u petak kritike u vezi s pravosudnim postupkom i statusom istanbulske Aja Sofije te poručio kako je to pitanje suvereniteta Turske, u koje se niko nema pravo miješati.

Podsjetivši kako je Aja Sofija pretvorena u džamiju odmah nakon što je osmanska vojska sultana Fatiha Mehmeda Hana osvojila Istanbul, kazao je da je potom počela izgradnja džamija i da je Istanbul postao jedan od najbogatijih gradova na svijetu, prenosi Anadolija.

“Kako se mi ne miješamo drugim državama u bogomolje u kojima se mole njihovi narodi, tako niko nema pravo miješati se u naše vjerske objekte. Turska je zemlja koja omogućava vjerske obrede pripadnicima svih religija, mesheba i vjerovanja”, rekao je Erdogan.

U presudi, tursko Državno vijeće, najviši turski upravni sud u Ankari, kaže da je “zaključeno da je rješenjem nagodbe (Aja Sofija) dobila namjenu džamije i da je ilegalna njezina namjena izvan toga”.

“Odluka vlade iz 1934. koja je okončala njenu namjenu džamije i koja ju je definirala kao muzej, nije bila u skladu sa zakonima”, ističe sud, referirajući se na edikt koji je potpisao Ataturk.

Izvor: Agencije