Organizatori SP-a u Kataru odbacuju optužbe za podmićivanje

FIFA je 2014. konstatovala da Katar nije učinio ništa nepropisno u kandidaturi za SP 2022 (Al Jazeera)

Organizatori Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. u Kataru odbacili su posljednje navode američkih tužilaca o korupciji i podmićivanju tokom kandidature ove zemlje za domaćinstvo manifestacije.

U novoj optužnici, objavljenoj ovih dana, Ministarstvo pravde SAD-a navelo je da je fudbalskim zvaničnicima isplaćivan novac u zamjenu za njihove glasove.

Prema tužiocima, osobe koje su radile za Rusiju i Katar podmitili su članove Izvršnog komiteta Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA) kako bi osigurali njihove glasove tokom odlučivanja o domaćinu SP-a 2018. i 2022. godine.

Organizatori Svjetskog prvenstva su u izjavi za Al Jazeeru naveli da odlučno odbacuju objavljene optužbe.

“Uprkos tome što se godinama iznose netačni navodi, nikada nije bio naveden niti jedan dokaz koji bi pokazao da je Katar organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. dobio na neetičan način ili sredstvima koja nisu u skladu sa strogim pravilima FIFA-e o kandidaturi”, navodi se u izjavi.

‘Strogo smo se pridržavali pravila’

“Smatramo da smo se strogo pridržavali svih pravila i propisa u borbi za organizaciju takmičenja, a bilo kakva suprotna tvrdnja je neosnovana i bit će odlučno osporena”, dodaje se.

FIFA je u izjavi objavila da je podržala sve istražne radnje u vezi “navodih kriminalnih postupaka”, te je dodala da joj je u američkim procedurama dodijeljena uloga žrtve.

“Komitet za etiku FIFA-e je već izrekao kazne, uključujući i doživotne zabrane, za zvaničnike koji se spominju u ovom procesu”, naveo je glasnogovornik te asocijacije.

U optužnici je navedeno da su tri člana Izvršnog komiteta FIFA-e iz 2010. godine, Brazilac Ricardo Teixeira, pokojni Nicolas Leoz iz Paragvaja i još jedna neimenovana osoba, uzeli mito kako bi glasali da se organizacija SP 2022. dodijeli Kataru.

FIFA je 2014. konstatovala da Katar nije učinio ništa nepropisno u kandidaturi za SP 2022.

Izvor: Al Jazeera i agencije