Organizatori: Katar će biti spreman za SP 2022.

Katarski organizacijski odbor poručuje kako će za SP 2022. 'bilo ljeto ili zima, mi ćemo biti spremni' (Reuters)

Organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva koje bi se trebalo održati 2022. godine u Kataru reagirali su na izjave član Izvršnog odbora Međunarodne nogometne asocijacije Thea Zwanzigera koji smatra kako će Katar izgubiti organizaciju zbog problema s velikim vrućinama koje vladaju u toj državi, prenose agencije.

“Katar će biti spreman za SP 2022. uprkos komentarima dr. Zwanzigera, koji je iznio svoj, a ne stavove FIFA-e. Jedino je pitanje kada, a ne ako će se održati SP. Bilo ljeto ili zima, mi ćemo biti spremni”, objavio je direktor komunikacija organizacijskog odbora Nasser Al Khater.

Zwanziger je za njemački Bild kazao kako “lično vjeruje da se SP 2022. godine neće održati u Kataru”.

“Ljekari navode kako ne mogu prihvatiti odgovornost za dešavanja na Prvenstvu svijeta pod takvim okolonostima. Možda bi bilo moguće rashladiti stadione, ali SP nisu samo stadioni. Navijači iz cijelog svijeta bi morali putovati po velikoj vrućini”, kazao je ovaj bivši čelnik Nogometnog saveza Njemačke, koji je sada član Izvršnog odbora FIFA-e.

Iz svjetske kuće nogometa je odmah stiglo saopćenje u kojem se tvrdi kako je Zwanziger iznosio svoje lično mišljenje i kako to nije službeni stav ove nogometne organizacije.

“Ne želimo komentirati lično mišljenje neke osobe”, kazala je glasnogovornica FIFA-e Delia Fischer.

Brojne kritike

Organizacija Mundijala 2022. godine dodijeljena je Kataru prije četiri godine, ali se od tada vodi polemika oko toga da li mu treba oduzeti prvenstvo ili samo promijeniti termin održavanja takmičenja – sa ljetnog na zimski period, kako bi se izbjegle velike vrućine.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter u maju je kazao kako je dodjeljivanje organizacije SP-a Kataru “bila greška” te da bi se turnir trebao održati u vrijeme kada je u Evropi zima.

Svjetska kuća nogometa sada razmatra pomjeranje termina održavanja turnira na početak godine, kako bi se izbjeglo ljeto u Kataru, gdje, u to godišnje doba, temperature skoro svakodnevno premašuju 40 stepeni.

I FIFA i organizatori SP-a u Kataru nalaze se i na udaru optužbi za korupciju od 2010. godine, kada je ova zaljevska država dobila organizaciju, a Katar je također kritiziran i zbog uvjeta rada za one radnike koji dolaze iz drugih država.

Izvor: Agencije