Organizacije za ljudska prava: Mijanmar mora prihvatititi istragu o zločinima

Istražitelji žele razgovarati s izbjeglicama Rohinjama (Al Jazeera)

Piše: Sohaib Jassim

Dvadeset dvije organizacije za ljudska prava i nevladine organizacije apelirale su na vlade zapadnih, azijskih i islamskih država da izvrše pritisak na Mijanmar kako bi ova država odgovorila na odluku Vijeća za ljudska prava o slanju misije za utvrđivanje činjenica u države Arakan i Kachin.

Organizacije navode, u zajedničkom obraćanju kojeg je inicirala Mreža za ljudska prava u Mijanmaru, da je napad grupe  koja sebe naziva “Vojska za spas Rohinja Arakana'”, 9. oktobra prošle godine na kontrolnom punktu mijanmarske policije na sjeveru Arakana, označio početak kampanje masovnih zločina.

Iskazi svjedoka, organizacija za ljudska prava, od kojih su pojedine i potpisnice ovog saopćenja, misije UN-a i medija ukazuju na to da su vladine snage sigurnosti ubijale, mučile i silovale civile; sistematski uništavale njihove domove i imovinu te pljačkale hranu.

Takva dešavanja, tvrde potpisnice ovog saopćenja, onemogućila su humanitarni rad na tom području. Izvještaj Visokog komesara za ljudska prava UN-a izdat početkom februara govori o tome da se ‘”širi krug kršenja prava koje se sistematski provodi, što bi moglo predstavljati zločine protiv čovječnosti”.

Među organizacijama potpisnicama su: Mreža za ljudska prava u Burmi, Human Rights Watch, Amnesty International, islamske i kršćanske organizacije, pored organizacija koje predstavljaju Rohinje u dijaspori u azijskim i evropskim državama.

Dozvoljavanje misiji za utvrđivanje činjenica – koja bi trebala biti povjerena Vijeću za ljudska prava u budućnosti – da uđe u Mijanmar ide u korist mijanmarskoj vladi i njenim građanima, navodi se u saopćenju.

Dopuštanje misiji UN-a da obavi svoj posao pokazat će spremnost vlade na saradnju sa međunarodnom zajednicom u cilju dokazivanja istine i identificiranja osoba umiješanih u ova dešavanja kako se takvi zločini više ne bi ponovili.

Dozvoliti pristup zabranjenim regijama

U obraćanju vladama Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Jugoistočne Azije stoji da je međunarodno učešće neophodno kako bi se pristupilo područjima na kojima vlasti Mijanmara ograničavaju kretanje.

Također se pozivaju međunarodne humanitarne i nevladine organizacije da stručnjaci za međunarodno humanitarno pravo budu dio misije za utvrđivanje činjenica, i da im se dozvoli pristup regijama koje su već dugo zabranjena zona za novinare i strane misije.

Organizacije su tražile od vlasti Mijanmara da obezbijede sigurnost svjedocima koji će se susresti s članovima međunarodne misije. Zadatak međunarodne misije mora biti obavljen bez prisustva pripadnika sigurnosnih ili vojnih struktura države, jer će to, u slučaju da to toga dođe, utjecati na uspjeh misije.

Organizacije potpisnice pozivaju Vijeće za ljudska prava da osigura punu slobodu misiji u izboru svojih pratilaca i prevodilaca bez miješanja države kako bi se garantirala neovisnost i kredibilitet njenog rada.

Misija treba posjetiti granicu između Mijanmara i Bangladeša gdje bi se susrela sa izbjeglicama Rohinjama smještenim u kampovima.

Također, kažu da neuspjeh u pronalaženju odgovornih za stanje može izazvati razočarenje kod Rohinja, dok bi ‘”vojska mogla nastaviti kažnjavati civilno stanovništvo i činiti još veći broj zločina pod krinkom zaštite nacionalne sigurnosti”.

Izvor: Al Jazeera