Organizacije iz Slovenije: Omogućiti migrantima u BiH ulazak u EU

Nevladina udruženja tvrde da je situacija s migrantima na balkanskoj ruti pogoršana inicijativom nekadašnje Cerarove vlade (EPA)

Neke slovenske nevladine organizacije predložile su vladi da omogući slobodan ulazak u Sloveniju hiljada ilegalnih migranata koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini te dalje u druge zemlje Evropske unije, ali ih vlada ignorira, tvrdi mariborski list Večer.

Sadašnje ponašanje Slovenije, ali i EU-a, stvara na tom području humanitarnu krizu s političkim posljedicama i zaoštrenim odnosima u regiji, kazao je za list aktivista Miha Blažič, dodavši da bi se stradanja ilegalnih migranata u BiH koji su ustrajni u tome da dođu do sjevera i zapada Evrope mogla smanjiti i taj problem riješiti tako da sve članice EU solidarno prihvate dio migranata, prenosi Hina.

Slovenija bi im mogla omogućiti normalan ulazak kao prva zemlja Schengena čime bi postala uzor drugim članicama da postupe prema načelu solidarnosti, kazao je Blažič.

Slično Blažiču poziciju Slovenije prema migranatima u BiH vide i u nevladinim organizacijama InfoKolpa, Slovenska filantropija i Ambasada Rog, te kritiziraju način kako se prema migrantima odnose posljednje dvije slovenske vlade, prethodna Mire Cerara i sadašnja Marjana Šareac.

Podizanje žice

U tim organizacijama smatraju da je sadašnja humanitarna kriza u logorima ilegalnih migranata u BiH među ostalim i posljedica politika masovne readmisije migranata iz Slovenije, najprije u Hrvatsku, a onda i u BiH, navodi list.

Iz ministarstva vanjskih poslova koje sada vodi Cerar u vezi s mogućom inicijativom u vezi sa ilegalnim migranatima u BiH navode da to nije u njihovoj nadležnosti nego ministarstva unutrašnjih poslova.

Nevladina udruženja tvrde da je situacija s migrantima na balkanskoj ruti pogoršana upravo inicijativom nekadašnje Cerarove vlade koja je podigla dio žice prema Hrvatskoj, te 2016. zagovarala evropsku pomoć Makedoniji u zatvaranju grčko-makedonske granice, navodi list.

Upravo je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar bio među onima koji su na evropskom nivou odbacivali pristup migrantskoj problematici u kojoj bi bilo više solidarnosti i humanosti, tvrde nevladine organizacije iz Slovenije.

Izvor: Agencije