Organizacija islamske saradnje odbacila Trumpov ‘mirovni plan’

Jeruzalem, Jerusalem
Američki plan predviđa da Jerusalem bude proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela (EPA)

Organizacija islamske suradnje u ponedjeljak je odbacila bliskostočni mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

Na samitu u saudijskom gradu Jeddah OIC koji broji 57 članica odbacio je mirovni plan između Izraela i Palestinaca što ga je prošli tjedan predstavio Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner.

“Taj izraelsko-američki plan (…) ne odgovara minimalnim težnjama i legitimnim pravima palestinskog naroda”, stoji u izjavi OIC-a.

“Pozivaju se sve države članice da ne preuzimaju obveze niti surađuju s američkom administracijom u provedbi tog plana u bilo kojem obliku”, navodi OIC. 

Arapska liga odbacila plan

Američki predsjednik je 28. siječnja, u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyhaua, u Bijeloj kući predstavio američki mirovni bliskoistočni plan, koji predviđa da Jeruzalem bude proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela.

Trump je poručio da je njegov plan zadnja šansa za uspostavu neovisne palestinske države.

Izraelski premijer otkrio je da plan predviđa izraelski suverenitet nad svim židovskim naseljima na Zapadnoj obali te poručio da je taj plan vrlo velik i povijesni dobitak za Izrael.

Palestinska strana, uključujući pokrete otpora Fatah i Hamas, odbacuje Trumpov plan i najavljuje nastavak borbe za prava Palestinaca.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas plan je ranije nazvao zavjerom, a iz Hamasa su poručili da taj plan nije vrijedan ni papira na kojem je tiskan.

Saudijski blokirali Irance

Saudijska Arabija blokirala je iranskom izaslanstvu sudjelovanje na sastanku OIC-a u ponedjeljak.

“Vlada Saudijske Arabije spriječila je sudjelovanje iranskog izaslanstva na sastanku, na kojem će se razgovarati o ‘Sporazumu stoljeća’ u sjedištu OOC-a”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abas Mousavi.

Kazao je da se Iran žalio OIC-u i optužio Saudijsku Arabiju da zlorabi svoju poziciju domaćina, prenijela je agencija Fars.

Zasad nema komentara saudijskih dužnosnika.

Iranski dužnosnici osudili su Trumpov plan.

Izvor: Agencije