Orešković žali zbog podjela o Jasenovcu

Hrvatski premijer Tihomir Orešković i ministri prvi put su imali priliku odgovarati na zastupnička pitanja u Saboru.

Zastupnike je zanimalo kada će Vlada početi provoditi najavljene reforme. Skrenuli su pažnju na loše stanje u poljoprivredi.

Željeli su doznati i kakav će stav zauzeti Vlada na najavljenu tužbu stranih banaka zbog konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure.

Raspravljalo se i o smjenama na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) i zakonu o ovrhi.

No, glavna rasprava ipak se vodila oko bojkota službene komemoracije žrtvama ustaških zločina u Jasenovcu. Hrvatski premijer Tihomir Orešković izrazio je žaljenje zbog podjela u hrvatskom društvu.

Orešković: Žao mi je zbog podjela oko prošlosti

“Ja sam protiv svakoga tko je totalitarni. To su opet fašisti i ustaše, komunisti. Bio sam u Osijeku kada je već riječ,  veleposlanica iz Izraela je bila tu sa mnom. Ona vrlo jasno zna moj stav, koji sam već godinama radio za jednu židovsku izraelsku firmu, tako da je svima jasan moj stav. I ovaj moj komentar u vezi podjela, ja se nadam i meni je žao, da se u ovoj našoj Hrvatskoj dijelimo oko nekakve prošlosti, jer mislim da Jasenovac treba biti mjesto gdje se svi zajedno trebamo naći i posjetiti te žrtve jer svi znamo što su tamo prošli”, rekao je Orešković.

Savez romskih udruga potvrdio je u srijedu da će prisustvovati službenoj komemoraciji za žrtve Jasenovca, koja će biti održana 22. travnja.

Koordinacija židovskih općina Hrvatske komemoraciju će upriličiti tjedan dana ranije, 15. travnja, a Savez antifašističkih boraca 24. travnja.

Srpsko narodno vijeće (SNV) o datumu će odlučivati kasnije.

Izvor: Al Jazeera i agencije