Oglasi

Orešković: Zahtjevi o pregovorima Srbije sa EU ostaju isti

Hrvatska traži ispunjenje tri uslova koji se odnose na pravosuđe, sigurnost i temeljna prava.
"Što se nas tiče, ništa se nije promijenilo. Mi tražimo da Srbija ima iste uvjete koje je imala Hrvatska i druge članice", rekao je OreškovićAl Jazeera

Hrvatski premijer u tehničkom mandatu Tihomir Orešković rekao je u Briselu da se stajalište Hrvatske oko otvaranja pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 nije promijenilo i da to što Hrvatska traži, traže i druge članice.

"Što se nas tiče, ništa se nije promijenilo. Mi tražimo da Srbija ima iste uvjete koje su imali Hrvatska i druge članice", rekao je Orešković, dodajući da je riječ o tri uslova koji se odnose na nadležnost za suđenja za ratne zločine, pitanje zaštite manjina i saradnju s Haškim sudom.

"To traže i druge članice da se ispuni", rekao je Orešković, javlja Hina. 

Hrvatski zahtjevi

Holandsko predsjedništvo je namjeravalo do kraja svog mandata koji završava u četvrtak u ponoć otvoriti pregovore sa Srbijom u poglavljima 23 i 24.

Međutim, još nema saglasnosti oko zajedničkog stajališta EU-a za poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač u ponedjeljak navečer je rekao da je, prema informacijama hrvatskih pregovarača, dogovor blizu i da će se pregovori moći otvoriti ako se ispune hrvatski zahtjevi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.