Orešković: Još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru

Privatni cilj mi je da poboljšam hrvatski, ali je od toga važnije da pomognem Hrvatskoj, kaže Orešković (EPA)

Mandatar nove hrvatske vlade Tihomir Orešković u intervjuu za Jutarnji list opisao je sebe kao fiskalnog konzervativca i političkog centrista, najavio da će odmah poslije Nove godine izabrati članove Vlade i zatim definirati glavne reforme i ciljeve te naglasio da je bitno da se Vlada fokusira na implementaciju kratkoročnih ciljeva i hrvatski građani i Europska komisija vide prve promjene.

Orešković je u svom prvom i opširnom intervjuu govorio o nizu gospodarskih, ali i političkih pitanja s kojima će se susretati ukoliko postane premijer.  

Tako je na pitanje što misli o ćirilici u Vukovaru, rekao je da još nije vrijeme za to. 

“Čujte, još nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru jer su rane još svježe, ali s vremenom će ćirilica doći u Vukovar. Istra ima talijanski jezik. Moderna država mora štititi svoje manjine, tako da će u svoje vrijeme i ćirilica u Vukovar”, rekao je.

Obećao je kako će učiniti sve da ljudima vrati nadu. Najavio je da razgovori s kandidatima za ministre kreću nakon Nove godine te naglasio da će pri izboru ministara njegova riječ “biti posljednja”.

“Bit će to moj tim i ja ću biti odgovoran za njegove rezultate. Morat ćemo surađivati na implementaciji reformi”, prenosi Hina.

Fokus na implementaciju kratkoročnih ciljeva

Reforme koje predlažu Most nezavisnih lista i Domoljubna koalicija, predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), ocijenio je kvalitetnima. Zadovoljan je i preporukama uglednog njemačkog IFO instituta. 

Na pitanje kakvi su njegovi ekonomski i politički stavovi, odgovorio je da je fiskalni konzervativac i, poslovno gledajući, nesklon rizičnim potezima i eksperimentima. 

Govoreći o svojim pogledima na monetarnu politiku, u kojoj Most traži neke promjene, kazao je da jest za promjene, ali postepeno.

“Ovih dana susreo sam se s guvernerom [Borisom] Vujčićem. Zanimali su me njegovi pogledi na monetarnu politiku, cijenu novca i slično. To su iznimno važna pitanja za ono što nas čeka, posebno za investicijske krugove”, kazao je.

Na pitanje kakav će biti njegov stav ako bi Most i HDZ htjeli promjene u pogledu neovisnosti HNB-a i mijenjali zakon kako bi smijenili guvernera, Orešković je rekao kako ne vjeruje da bi se zakon mijenjao radi smjene guvernera, čiji je mandat do 2018.

Odgovarajući na pitanje o proračunu i kriterijima Europske komisije za kretanje proračunskog deficita, Orešković je rekao kako je u izvješću Europske komisije o Hrvatskoj definirano kako bi Hrvatska mogla smanjiti deficit i dug te kako postoje reformske mjere koje Hrvatska treba implementirati.

“Možemo smanjiti rashode, istodobno vjerujem da možemo povećati prihode ako stvorimo pozitivnu klimu. Ako u kratkom roku kao Vlada pokažemo spremnost na reforme i stvorimo uvjete za povećanje konkurentnosti, povući ćemo investicije, povećati BDP i smanjiti nezaposlenost…Bitno je da se fokusiramo i implementiramo kratkoročne ciljeve. Za neke reforme i programe kao i veće strateške investicije trebat će vremena. Stoga su prve promjene vrlo bitne, moraju ih vidjeti i građani i Europska komisija”.

Za konkretne mjere o kojima se govori, poput poreza na nekretnine i smanjenje PDV-a, Orešković je kazao kako je porez na nekretnine standard u Europi i svijetu.

“Ne bih kratkoročno uvodio porez na sve nekretnine, ali bih volio riješiti problem nekretnina koje nisu u funkciji. To je mrtvi kapital…. Kad oporezujete jednu nekretninu, to je socijalna kategorija, ali kad oporezujete drugu, treću ili petu, to je ekonomska kategorija. Najvažnije je mrtvi kapital staviti u funkciju,” smatra Orešković.

Pelješki most – strateška investicija

Odgovarajući na pitanje o najavama HDZ-a da bi smanjili PDV, kazao je kako je u zadnjih šest godina dobro upoznao hrvatsku ekonomiju i upozorio na visoku sivu ekonomiju. 

“Uz vrlo visoku sivu ekonomiju, PDV na ovim razinama ima smisla. Međutim, vremenom moramo riješiti problem sive ekonomije, pa ćemo i spustiti PDV”.

Hrvatski zdravstveni sustav Orešković je ocijenio vrlo kompliciranim i rekao da bez dublje analize ne bi “odmah želio iskočiti sa solucijama”, ali da sudeći po nekim inidikatorima, nema dvojbe da ga treba mijenjati i da vjeruje kako je to svima jasno. 

Od kapitalnih investicija u energetici ključnom Orešković smatra LNG na Krku. U Slavoniji je najvažniji projekt navodnjavanja, a mora se više ulagati i u podizanje produktivnosti. Nadalje, kazao je, moramo napraviti prugu Rijeka – Mađarska te Pelješki most, koji je strateška investicija.

No, protiv je bušenja Jadrana kad je u pitanju nafta.

Osvrnuo se i na svoje teškoće s hrvatskim i izrazio nadu da mu građani neće zamjeriti jezične pogreške.

“Moj privatni cilj će biti da poboljšam hrvatski, ali mi je važnije od tog da pomognem Hrvatskoj i da pokrenem gospodarstvo, socijalne programe i da smanjimo broj nezaposlenih. To su mi važniji ciljevi od mog hrvatskog”, rekao je, uz ostalo, Orešković.

Izvor: Agencije