Orbico aktivirao prisilnu naplatu od Agrokora

U Zagrebu traje sastanak predstavnika vjerovnika, odnosno banaka i čelnika Agrokora, doznaje se u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Sastanak se održava nakon što je jedan od manjih Agrokorovih dobavljača, Orbico, aktivirao prisilnu naplatu duga koncerna od blizu 1,6 miliona eura.

Odluku su odnijeli nakon informacije iz Agrokora da više ne kontroliraju plaćanja i ne donose samostalno odluke. To je, kažu, bio razlog za odluku o prisilnoj naplati.

Agrokor dobavljačima ukupno duguje više od dvije milijarde eura.

Na upit Al Jazeere postoji li dug i prema državi i je li potpisana nagodba o poreznom dugu s Agrokorom, Porezna uprava pozvala se na poreznu tajnu.

“Porezna uprava nije u mogućnosti dostavljati podatke proizašle iz poreznog postupka vezanog uz bilo kojeg poreznog obveznika, s obzirom na to da je dužna poštovati članak 8. Općeg poreznog zakona, odnosno poreznu tajnu”, navode iz Porezne uprave Hrvatske.

Opozicija: Istražiti finansijske izvještaje

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić, koji je na tu dužnost došao s pozicije jednog od izvršnih direktora Agrokora, poručio je za Al Jazeeru da se u tom koncernu nije bavio finansijskim izvještajima.

On je reagirao na izjave prvog zamjenika direktora ruske banke VTB, koji je novinarima kazao da je Agrokor lažirao finansijske izvještaje. To su naknadno iz banke ublažili, navodeći da je riječ o neregularnostima.

Istovremeno, opozicija je pozvala državno tužilaštvo i Poreznu upravu da istraži te finansijske izvještaje.

Glavni indeksi na Zagrebačkoj berzi i dalje su u padu, kao i dionice kompanija u sastavu Agrokora.

Pad dionica

Najveći gubitnik iz ovog koncerna trenutno je Ledo, čije su dionice i danas nastavile strmoglavo padati, bilježeći minus veći od 13 posto.

Slijedi kompanija Belje, sa padom od 11 posto.

Na meti investitora našla se i Zvijezda, čije dionice bilježe pad vrijednosti od gotovo sedam posto.

Situacija sa dionicama Jamnice nešto je bolja. Za razliku od jučerašnjih 17 posto, danas bilježe pad veći od pet posto.

No, u minusima nisu samo dionice kompanija iz koncerna Agrokor. I one ostalih velikih hrvatskih kompanija od jutros svijetle crvenom bojom.

Izvor: Al Jazeera