Orbanov cilj je da antiimigrantske snage prevladaju u EU

Viktor Orban je kazao da polaže 'velike nade' u saradnju Italije i Poljske (EPA)

Cilj Mađarske na predstojećim izborima za Evropski parlament je da “antiimigrantske snage” postanu većina u svim institucijama Evropske unije, uključujući EP i Evropsku komisiju, izjavio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban.

Orban, koji je na aprilskim izborima osvojio treći uzastopni mandat, vodeći kampanju zasnovanu na antiimigrantskim politikama, predvidio je da će u Evropi postojati dvije civilizacije: jedna, koja gradi svoju budućnost na miješanoj islamsko-kršćanskoj koegzistenciji; i druga u Centralnoj Evropi, koja će biti samo kršćanska, prenosi Beta.

“U narednih 15-20 godina migracija će biti najvažnije sudbinsko pitanje na kontinentu te, u okviru toga, i u Mađarskoj”, rekao je Orban novinarima u Budimpešti.

‘Salvinija doživljavam kao heroja’

On je kazao da polaže “velike nade” u saradnju Italije i Poljske, čije se vlade protive imigraciji, i dodao da desničarskog italijanskog ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija i dalje doživljava kao “svog heroja”.

Salvini je u srijedu bio u Varšavi, u pokušaju da napravi savez s vladajućim poljskim populistima uoči izbora za EP u maju, te izrazio nadu da će “italijansko-poljska osovina” zamijeniti aktuelnu “francusko-njemačku osovinu”.

Dok je Salvini rekao da se s liderom poljskih konzervativaca Jaroslawom Kacinskim saglasio u najvećem broju pitanja, pojedini zvaničnici Poljske u četvrtak su izrazili rezerve prema Salviniju, koga u toj zemlji vide kao previše prijateljski nastrojenog prema Rusiji.

Oni su naveli da sporazum sa Salvinijem nije postignut i da je dogovoreno samo da sastanci i konsultacije budu nastavljeni.

Izvor: Agencije