Oglasi

Orban želi formiranje evropske vojske

Mađarski premijer Viktor Orban tvrdi da sigurnost treba biti prioritet Evrope.
Orban je kritičar evropske politike prema izbjeglicamaReuters

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Evropska unija treba da počne sa formiranjem zajedničke vojske.

Orban, veliki kritičar politike Evropske unije o migrantima i izbjeglicama, rekao je da sigurnost treba biti prioritet Evrope.

"Sigurnost mora biti prioritet i moramo početi da formiramo evropsku vojsku", rekao je Orban na konferenciji za novinare nakon sastanka predstavnika zemalja centralne Evrope i njemačke kancelarke Angele Merkel u Varšavi.

Nova ograda na granici sa Srbijom

On je ranije kazao da Mađarska planira izgraditi još jednu ogradu na svojoj južnoj granici sa Srbijom, kako bi spriječila ulazak izbjeglica i migranata.

Orban je rekao da će nova ograda, koja će biti izgrađena pored postojeće, ojačati odbranu kako bi se spriječio eventualni priliv nekoliko stotina hiljada ljudi ukoliko se turska politika prema migrantskom pitanju promijeni, javlja Reuters.

Britanska agencija navodi da je ograda, podignuta duž mađarske južne granice sa Srbijom i Hrvatskom značajno smanjila priliv izbjeglica i migranata.

Vlada Mađarske ranije je objavila kako planira poslati još 3.000 policajaca na svoju južnu granicu, sa Srbijom i Hrvatskom, kako bi odgovorila na pritisak izbjeglica i migranata koji žele stići do zapadne Evrope.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.