Orban traži od EU raspravu o smrtnoj kazni

Mađarska nije potpisala nikakav ugovor o tome šta može govoriti, a šta ne, poručio je Orban (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban zauzeo se u Europskom parlamentu, “u ime slobode govora”, za pravo svoje zemlje da raspravlja o mogućem povratku smrtne kazne, što je potaknulo kritiku dijela zastupnika.

“Mađarska nije potpisala nikakav ugovor o tome što može govoriti, a što ne”, istaknuo je Orban dodajući da “smrtna kazna ne smije biti tabu”.

Koncem travnja je podigao buru u Europi ocijenivši da se pitanje smrtne kazne, koja je u Mađarskoj ukinuta 1990. godine, odmah nakon pada komunizma, treba “vratiti na dnevni red”.

Europska komisija je tada podsjetila da je ukidanje smrtne kazne “preduvjet za ulazak” i za ostanak u EU-u.

Moguće sankcije

Njezin potpredsjednik Frans Timmermans rekao je, u Orbanovoj nazočnosti, da bi se “ponovno uvođenje smrtne kazne završilo primjenom 7. članka ugovora” o utemeljenju EU-a što podrazumijeva uvođenje sankcija protiv Budimpešte.

“Ništa nije uklesano u kamenu. To su ljudski, a ne Božji propisi, dakle mogu se mijenjati. Borit ćemo se za tu temeljnu slobodu, slobodu govora”, uzvratio je Orban.

Vođa liberala u Europskom parlamentu, Belgijanac Guy Verhofstadt, osudio je Orbanove “provokacije” i održavanje “konzultacija” stanovništva u vezi s useljavanjem putem spornog upitnika u kojemu se govori o “pritvaranju” tražitelja azila, njihovoj obvezi da podmire troškove stanovanja i o mogućnosti da ih se službeno vrati natrag.

“Tako formulirana pitanja šire predrasude o strancima”, ocijenio je Timmermans.

Izvor: Agencije