Oglasi

Orban stavlja naučna istraživanja pod državnu kontrolu

Kontroverzan prijedlog zakona predviđa da se finansijska kontrola istraživačkih institucija u Akademiji prepusti Vladi.
Viktor OrbanKritičari navode da Orban nastoji oduzeti nezavisnost naučnoj zajednici i ušutkati one koji se s njime ne slažuEPA - Arhiva

Mađarska konzervativna vlada uputila je kontroverzan prijedlog zakona u parlament kojim se traži preuzimanje kontrole nad istraživanjima u Mađarskoj akademiji znanosti (MTA).

Ministar inovacija Laszlo Palkovics predstavio je prijedlog zakona kasno u utorak, unatoč masovnim kritikama iz MTA i javnim prosvjedima, kako prenosi Hina. 

Prema novim pravilima, koja bi trebala stupiti na snagu u rujnu, financijska kontrola istraživačkih institucija u MTA bit će prepuštena vladi Viktora Orbana.

'Raspodjela resursa na osnovu rezultata'

Palkovics je rekao da će promjene osigurati "raspodjelu resursa na temelju rezultata" i povećati konkurentnost. 

Kritičari navode da sve autokratskiji premijer Viktor Orban zaista nastoji oduzeti neovisnost znanstvenoj zajednici i ušutkati one koji se s njime ne slažu. 

"Zakonski amandmani učinkovito će osigurati potpunu vladinu i političku kontrolu nad istraživačkom mrežom", ranije su poručili iz MTA.

MTA: Ugrožavanje nezavisnosti istraživanja

"Ovo potencijalno ugrožava neovisnost znanstvenog istraživanja. Institucije trebaju ostati u okvirima akademije jer je to u najboljem interesu za znanost, inovacije i Mađarsku u cijelosti", navode iz Mađarske akademije znanosti.

Tisuće ljudi marširale su protiv prijedloga prije dva tjedna u Budimpešti.

Čelnik socijaldemokrata u Europskom parlamentu Udo Bullmann u utorak je izrazio ogorčenost "zbog novog Orbanovog udarca na znanstvenu slobodu, ali i demokraciju u toj zemlji".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.