Orban: Sigurni smo dok se možemo dogovoriti s Erdoganom

Erdogan je rekao da će Turska morati otvoriti vrata ka Evropi sirijskim izbjeglicama ukoliko Brisel ne pruži Ankari dovoljnu podršku (EPA)

Turska igra ključnu ulogu u zaustavljanju miliona migranata na putu ka Mađarskoj i Evropi, iako mađarska opozicija to ne može ili neće razumjeti, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Svaki pokušaj uklanjanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana bio bi u interesu “migracijskih snaga”, rekao je Orban u intervjuu nakon Erdoganove posjete Budimpešti, prenosi Tanjug. 

“Podrivajući snagu, ravnotežu, sigurnost, pouzdanost i red Turske, promigracijske snage žele da ostvare svoj san o tome da milioni migranata preplave Evropu”, rekao je Orban dodavši da je američki finansijer George Soros zacrtao takav cilj jer tvrdi da je Evropi potreban priliv od milion migranata godišnje, prenosi agencija MTI.

“Sve dok je Erdogan na vlasti i Evropa može da postigne dogovor sa njim, on će otvoriti kapije Siriji, a ne Evropi. Do tada smo na sigurnom”, rekao je Orban.

Erdogan je tokom posjete Budimpešti rekao da će Turska morati da otvori vrata ka Evropi sirijskim izbjeglicama ukoliko Brisel ne pruži Ankari dovoljnu podršku.

‘Upotrijebiti silu’

Ranije je Orban rekao da će Mađarska morati “primjeniti silu” na svojoj južnoj granici sa Srbijom da bi zaštitila granicu Evropske unije ukoliko Turska ostvari prijetnju da će otvoriti vrata za izbjeglice ka Evropi.

On je rekao da trenutno oko 90.000 ljudi pokušava ući u EU preko “balkanske rute”, dodajući da će se njihov broj ubrzo povećati na 100.000, prenosi Tanjug.

“Ako Turska pusti dodatnih stotine hiljada migranata, morat ćemo upotrijebiti silu da zaštitimo mađarsku granicu i srbijansko-mađarsku granicu”, kazao je Orban.

Izvor: Agencije