Orban s Putinom učvršćivao veze Mađarske i Rusije

Vladimiru Putinu je Mađarska jedan od ključnih partnera u Evropi (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i pohvalio “čvrste veze i pouzdano partnerstvo” između dvije zemlje, prenose agencije.

“Sastanak ima veliki značaj za mađarsku politiku, jer smo važni partneri. Mađarskoj su potrebni pouzdani partneri. Drago mi je da su veze između dvije zemlje godinama čvrste i pouzdane”, kazao je Orban po dolasku u Kremlj.

Također je istaknuo da se dvije države uspješno suočavaju s nepovoljnim utjecajima u međunarodnom okruženju te da su preokrenule trend pada bilateralnih trgovinskih veza u okolnostima ekonomskih sankcija nametnutih Rusiji.

Pozvao je na pružanje novih prilika za razvoj trgovine, investicija, energetskih veza i suradnje u poljoprivredi i kulturi.

Rusija će Mađarima izgraditi dva nova reaktora

Putin je istaknuo da je Mađarska jedan od ključnih partnera Rusije u Europi, s trgovinskim vezama koje stalno jačaju.

“Trgovina između dvije države je prošle godine i u prvoj polovici ove godine porasla za 25 posto, a obostrane investicije su dosegle milijardu dolara”, naglasio je ruski predsjednik.

Najavio je i početak izgradnje dva nova reaktora u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks, za što je zadužena ruska državna tvrtka za atomsku energiju Rosatom.

Gotovo 40 posto električne energije u Mađarskoj se proizvede u nuklearki Paks.

Što se tiče suradnje u energetici, Orban je potvrdio da se s Putinom dogovorio oko opskrbe ruskim plinom za razdoblje iza 2020. godine, te izrazio želju da kroz Mađarsku prolazi tursko-ruski plinovod. U tome je zatražio potporu Putina.

Pomoć ‘progonjenim’ kršćanima

Ruski predsjednik nije isključio mogućnost da se za Mađarsku izgradi kopneni produžetak toga plinovoda.

Mađarska i Rusija, kako prenose agencije, “angažirane su i na pomoći progonjenim kršćanima u ostalim dijelovima svijeta”.

“Obojica smatramo da je očuvanje i jačanje kršćanske kulture važno za moderan svijet”, rekao je Orban.

U više je navrata ponovio da je u mađarskom nacionalnom interesu “dobra suradnja između dvije polovice Europe, uključujući, naravno dobre mađarsko-ruske veze”.

Izvor: Agencije