Oglasi

Orban protiv 'Ujedinjenih država Evrope'

Mađarski premijer upozorio je na, kako je rekao, pokušaje da se smanje nadležnosti država članica EU-a.
Prema Orbanovim riječima, 'odustajanje Evropske komisije od nepristranosti' narušilo bi saradnju unutar UnijeEPA

Uspostavljanje "Ujedinjenih država Evrope" bilo bi ravno pretvaranju regije u "kontinent za imigrante, uključujući Mađarsku kao njihovo odredište", rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći u Mađarskoj akademiji nauka u Budimpešti, on je upozorio na, kako je rekao, pokušaje da se smanje nadležnosti država članica EU-a i izgrade "Ujedinjene države Evrope", istakavši da se Evropska komisija "otvoreno proglasila za političko tijelo", prenosi MTI.

Dvostruki standardi

Prema Orbanovim riječima, "odustajanje Evropske komisije od nepristranosti" narušilo bi saradnju unutar Unije jer bi se, kaže, time institucionalizovali dvostruki standardi, "što bi išlo na ruku većim zemljama, a na štetu manjim članicama".

Odustajanje od načela da je Evropska komisija "čuvar sporazuma" uzdrmalo bi temelje evropskih institucija, zaključio je mađarski premijer.

Čelnik njemačkih socijaldemokrata Martin Schulz pozvao je krajem 2017. na veću integraciju Evropske unije s ciljem da se do 2025. izgrade "sjedinjene evropske države", a da zemlje koje to ne žele napuste Uniju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.