Orban promovirao kartu ‘velike Mađarske’

Orban je otkrio ploču na kojoj piše "Fiume - tengerre magyar", što znači "Rijeka - Mađarska do mora" (EPA)

Na spomeniku koji je povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma otvorio mađarski premijer Viktor Orban nalazi se i natpis koji govori o tome da Rijeka pripada Mađarskoj, prenosi Tanjug pisanje portal Index.

Kako navodi portal, Orban je spomenik otvorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke, a među spomen-pločama, uz mapu “velike Mađarske”, nalazi se i ploča na kojoj piše “Fiume – tengerre magyar”, što znači “Rijeka – Mađarska do mora”.

Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svjetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjena mađarska teritorija.

Orban se pčetkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu, nakon što je objavio mapu “velike Mađarske”, koja obuhvata hrvatske teritorije sve do Rijeke i Dalmacije, ali i dijelove Srbije i Rumunije.

Rijeka je postala dio Mađarske 1868. godine sporazumom pod nazivom Riječka krpica.

Na kraju govora, u kojem je naveo da su veliki dijelovi mađarske teritorije “nasilno otcepljeni”, Orban je rekao da je sretan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

EPP izbacuje Orbanov Fidesz

Video snimak događaja na kojem se vidi karta “velike Mađarske” i spomen-ploča sa spornim natpisom objavljena je na Orbanovom zvaničnom Facebooku nalogu.

Čelnik Evropske narodne stranke (EPP) Donald Tusk najavio je sredinom aprila da će ta politička grupacija do kraja godine iz svojih redova izbaciti stranku Fidesz mađarskog premijera Orbana, objavila je dpa

Evropska unija kritikovala je Mađarsku zbog autoritarnog odgovora na pandemiju korona virusa.

Tusk je u razgovoru za njemački Der Spiegel rekao da mađarski vanredni zakon možda nije sporan s pravnog gledišta, no da “nema nikakve veze s duhom demokratije”, prenijela je Hina.

Orban je poznat po zagovaraju politike suverenizma, koja je u suprotnosti sa vrijednostima na kojima počiva Evropska unija.

Prije dvije godine objavljena je fotografija iz njegovog kabineta na čijem zidu je bila etnička mapa Bosne i Hercegovine, što je potaknulo nove etniče tenzije u Bosni i Hercegovini i destabilizaciju regije. 

Izvor: Al Jazeera i agencije