Oglasi

Orban privremeni premijer Rumunije

Socijaldemokratska vlada Viorice Dancile pala je prošle sedmice pošto joj je u parlamentu izglasano nepoverenje.
Ludovic Orban, 56-godišnji bivši ministar saobraćaja morat će da osigurava većinu za svaki zakonski prijedlog od stranaka usitnjene opozicijeEPA

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis imenovao je danas lidera opozicione Liberalne partije Ludovica Orbana za privremenog premijera, sa zadatkom da formira prelaznu vladu koja će voditi zemlju do parlamentarnih izbora krajem naredne godine.

Reuters navodi da će poslanici najvjerovatnije izglasati Orbanov kabinet i program vlade u roku od deset dana, prenosi Tanjug.

Usitnjena opozicija

Ipak, 56-godišnji bivši ministar saobraćaja morat će da kroz pregovore osigurava većinu za svaki zakonski prijedlog od stranaka usitnjene opozicije.

Analitičari smatraju da bi on mogao da dobije dovoljnu podršku za djelimičnu reformu rumunskog pravosuđa, koje EU i SAD vide kao prijetnju vladavini prava, navodi Reuters.

Socijaldemokratska vlada Viorice Dancile pala je prošle sedmice pošto joj je u parlamentu izglasano nepoverenje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.