Orban pretrpio poraz na lokalnim izborima

Nacionalni izbori u Mađarskoj trebali bi biti održani 8. aprila (EPA)

Vladajuća stranka mađarskog premijera Viktora Orbana pretrpjela je neočekivan poraz samo šest sedmica uoči državnih izbora nakon što je na izborima za gradonačelnika Hodmezovasarhelyja na jugu zemlje na tu funkciju izabran nezavisni opozicijski kandidat.

Orbanova stranka desne orijentacije Fidesz nastoji se izboriti za treći mandat na parlamentarnim izborima snažnom antiimigrantskom kampanjom, u kombinaciji s obećanjima rasta izdvajanja za povećanja plaća i penzija.

No, preliminarni rezultati pokazuju da je Peter Marki-Zay, novo političko lice, pobijedio Fideszovog kandidata Zoltana Hegedusa s osvojenih 57,5 posto glasova, nasuprot 41,6 posto, na izborima za gradonačelnika južnog grada Hodmezovasarhelyja, ranijeg uporišta Fidesza, prenosi agencija Hina.

“Suprotstavili smo se i Hodmezovasarhely je pokazao da se želimo riješiti velikih zlostavljača koji maltretiraju čitav razred”, rekao je Marki-Zay na konferenciji za novinare.

‘Počinje novo doba’

“Danas počinje novo doba”, dodao je, napomenuvši da ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da vodstvo Fidesza “može biti bačeno u kantu za smeće”.

Šest sedmica prije parlamentarnih izbora takav ishod na lokalnom nivou neugodan je udarac za Orbanov Fidesz, kao i za njegovog šefa kabineta Janosa Lazara, rođenog u Hodmezovasarhelyju, koji je lično provodio kampanju za Hegedusa.

Stranka Fidesz i dalje je veliki favorit na izborima 8. aprila, no politički analitičari ocjenjuju da bi razvoj događaja u Hodmezovasarhelyju mogao utjecati na promjenu dinamike unutar opozicije, koja je dosad s mukom pokušavala formirati bilo kakav ozbiljniji izborni front.

Marki-Zay je na izbore izašao kao nezavisni kandidat, ali uz podršku socijalista, radikalne nacionalističke stranke Jobbik, glavne opozicijske stranke, kao i manje liberalne stranke LMP.

Izvor: Agencije