Oglasi

Orban poziva desnicu da se ujedini za evropske izbore

Kršćanska demokratija, koju Viktor Orban zamišlja za Evropu, odbacuje multikulturalizam i imigraciju.
Orban je u Evropskoj uniji jedan od vodećih protivnika imigracijeEPA - Arhiva

Mađarski premijer Viktor Orban , ohrabren rastom popularnosti desničarskih stranaka u Evropi, u subotu je rekao da će izborima za Evropski parlament naredne godine dominirati "jedna ozbiljna zajednička tema - imigracija".

Govoreći predstavnicima mađarske manjine u Rumuniji, Orban je rekao da se desne stranke trebaju ujediniti kako bi "svu našu pažnju usmjerili na evropske izbore 2019." i postaviti migracije kao glavnu temu.

"Kršćanska demokracija nije liberalna... ako hoćete, ona je neliberalna", rekao je Orban.

Odbacivanje multikulturalizma

Mađarski čelnik je rekao da, za razliku od liberalne demokratije, kršćanska demokratija, koju on zamišlja za Evropu, odbacuje multikulturalizam i imigraciju, te je protukomunistička i zastupa kršćanske vrijednosti.

Orban je u Evropskoj uniji jedan od vodećih protivnika imigracije. Od migrantske krize 2015-16. Mađarska je postavila žičane ograde na granice i donijela niz zakona protiv migranata i humanitarnih organizacija koje im pomažu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.