Oglasi

Orban povukao podršku Weberu za čelnika Evropske komisije

Mađarski premijer rekao da su izjave Manfreda Webera uvreda za Mađare, ali nije dao podršku ni drugim kandidatima.
Evropska pučka stranka suspendirala je u martu do daljnjega Orbanov FideszEPA - Arhiva

Vladajuća mađarska stranka Fidesz više ne podržava kandidaturu Manfreda Webera za budućeg predsjednika Evropske komisije, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

"Mađarskog premijera bira mađarski narod", rekao je Orban na press konferenciji s austrijskim zamjenikom kancelara Heinz-Christianom Stracheom.

"Weber je rekao kako ne želi biti predsjednik Komisije s glasovima Mađara", naglasio je Orban te dodao kako ovaj potez isključuje bilo kakvu daljnju podršku za Webera, kandidata pučana za čelno mjesto Evropske komisije.

Suspenzija Fidesza

Evropska pučka stranka suspendirala je u martu do daljnjega Orbanov Fidesz, smatrajući da je stranka prekršila načela EU o vladavini prava.

Otad se Orban približava evropskoj desnici, distancirajući se od EPP-a.

Mađarski šef vlade smatra da su Weberove izjave "uvreda" za Mađare, ali nije sugerirao kojem bi drugom kandidatu Fidesz mogao dati podršku.

"Gledajući kampanje vodećih kandidata, one su me uvjerile da nijedan od njih nije spreman za posao čelnika Komisije", kazao je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.