Orban: Penzije neizvjesne ako ugostimo migrante

Od rušenja komunizma 1989. godine mađarske vlade često su nudile velikodušne predizborne darove biračima uoči izbora (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da “ne može obećati” da će Mađarska imati novca za povećanje penzija, dječijih dodataka ili poreznih olakšica za porodice s djecom “ako zemlja bude morala ugostiti migrante uz troškove od devet miliona forinti (28.900 eura) po migrantu godišnje”, prenosi MTI.

Navodi se da je Orban u videoprilogu, koji je postavio na svojoj zvaničnoj stranici na Facebooku, rekao da “Mađarska mora zaštititi vlastita dostignuća i mora ostati mađarska”.

Predstavljajući kandidate njegove stranke Fidesz u Nyiregyhazi na istoku Mađarske, Orban je rekao da “postoje dvije vrste zemalja u Evropi: one koje su zaposjeli ili će zaposjesti migranti i one koje neće dozvoliti tu invaziju”.

“Mađarska pripada ovoj drugoj grupi”, poručio je Orban.

Bonovi za hranu

Mađarski se premijer i ranije, tokom izborne kampanje za parlamentarne izbore, obraćao penzionerima.

On je prošle sedmice obećao bonove za hranu milionima penzionera, a svakoj porodici novčanu pomoć za podmirenje troškova grijanja.

Orbanova stranka desnog centra Fidesz trebala bi osvojiti treći mandat zaredom na izborima 8. aprila.

Fidesz uvjerljivo vodi prema anketama uprkos porazu na lokalnim izborima početkom marta, kad je opozicijski kandidat za gradonačelnika Hodmezovasarhelyja na jugu zemlje pobijedio kandidata vladajućih.

Izbornu kampanju vladajući vode oštrom antiimigrantskom retorikom i obećanjima većeg izdvajanja za plaće i mirovine.

Agencija Reuters napominje da su od rušenja komunizma 1989. godine mađarske vlade često nudile velikodušne predizborne darove biračima uoči izbora.

Izvor: Agencije