Orban: ‘Obaveza prihvatanja migranata uništila bi državu’

'Prihodi u mađarskoj privredi trebaju biti potrošeni na Mađare', kaže Orban (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da vidi “neposrednu opasnost” od toga da Mađarska postane “odredište za migrante” i upozorio da bi obaveza prihvatanja migranata finansijski “uništila državu”.

“Moramo govoriti otvoreno. Ili ćemo potrošiti novac na razvoj ili na izgradnju raja za migrante”, upozorio je Orban, prenosi agencija MTA.

On je rekao da Evropska unija pravi plan u okviru kojeg će Mađarska biti obavezana “da prihvati najmanje 10.000 migranata”, prenosi Tanjug.

Orban je istakao i da “imperija” američkog milijardera mađarskog porijekla Georgea Sorosa radi na tome da Evropu učini “kontinentom za migrante” i da će ona “napasti svakoga ko te napore ometa; ne samo Mađarsku, nego i Češku i Slovačku”.

Novac za migrante

“Neki pokušavaju prepuniti Mađarsku migrantima kako bi se država promijenila na način na koji su se mnoga mjesta u Evropi promijenila”, rekao je on.

Naglasio je da prihodi u mađarskoj privredi trebaju biti potrošeni “na Mađare, na mlade građane Mađarske, penzionere i mađarske općine prije nego na migrante iz drugih zemalja”.

“Hajde da se odupremo, zaštitimo Mađarsku i imamo nacionalnu vladu, koja će se zauzeti za državu”, rekao je Orban, ukazujući na nadolazeće parlamentarne izbore u toj zemlji, navodi agencija.

Izvor: Agencije