Oglasi

Orban o davanju azila Gruevskom

Mađarski premijer rekao je da će ta zemlja pravedno tretirati saradnike kao što je Gruevski.
Viktor OrbanWeber je rekao da su posljednjih sedmica Orban i njegov Fidesz ponovo prešli crvenu linijuAP - Arhiva

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski doprinio zaštiti mađarske granice, a da, s druge strane, organizacije povezane sa Georgeom Sorosom progone.

Orban je za portal a1on.mk rekao da će Mađarska zbog toga pravedno tretirati svoje saradnike, a Gruevski jest, kaže, njegov saradnik, kao što je to i mađarskom narodu.

"Poznajem tog čovjeka, dugo mi je bio kolega. Ne možemo isključiti pravne procedure, ali možemo omogućiti pravedan tretman. Ne možemo ga staviti iznad zakona, ali možemo mu pružiti pravedan proces", poručio je Orban nakon što je njegova zemlja primila Gruevskog, koji je trebao služiti zatvorsku kaznu u svojoj zemlji.

Organizacije povezane sa Sorosom

Mađarski premijer dodao je kako je uvjeren da su organizacije povezane sa Sorosom uključene u proganjanje Gruevskog.

Komentirajući sudske postupke koji se vode protiv Gruevskog, izjavio je da je riječ o "kompliciranim sporovima".

"Vlasti će odlučivati šta će uraditi u vezi s izručenjem Gruevskog. U Makedoniji se događaju kompleksne političke borbe i igre, a pravosudni sistem dio je toga. Makedonski postupci na nas nemaju utjecaj. Zanima nas samo je li zahtjev za azil pravno valjan", rekao je Orban, kazavši da bi "bez bivšeg premijera Makedonije bilo teže zaštititi mađarsku granicu".

Makedonska policija izdala je nalog za hapšenje Gruevskog nakon što se nije pojavio na odsluženju kazne, a sud 9. novembra odbio njegov zahtjev za odgodu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.