Orban ne vjeruje u evropsku politiku u vezi s migracijama

Orban: 'Zbog evropske politike u vezi s migracijama više nećemo znati ko smo ni šta smo' (Reuters)

Mađarski premijer Viktor Orban isključio je mogućnost donošenja zajedničke evropske politike u vezi s migracijama nakon sastanka na kojem su u Varšavi sudjelovali premijeri zemalja Beneluksa i Višegradske grupe.

Izjava dolazi nekoliko dana nakon što je u Briselu počeo postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke (sve tri su, uz Slovačku, članice Višegradske grupe) zbog toga što uporno odbijaju primiti tražitelje azila iz Italije i Grčke, prenosi Hina.

“Možemo doći do tačke koja će označiti određeno podudaranje ili neke iste elemente, ali doista sumnjam da će se donijeti jedinstvena i cjelovita evropska politika u vezi s migracijama. Mislim da za to nema izgleda”, rekao je Orban na konferenciji za novinare koju je zajedno održalo sedam predsjednika vlada.

Rekao je da želi sačuvati nacionalni identitet svoje zemlje.

‘Solidarnost je temelj Evrope’

“Dopustite nam da se ne pridržavamo evropske politike u vezi s migracijama, zbog koje više nećemo znati ko smo ni šta smo”, istakao je.

Luksemburški premijer Xavier Bettel odgovorio je mađarskom kolegi da “solidarnost nije rastegljiv pojam”.

“Ako svako bude određivao šta je solidarnost, to će biti kraj Evropske unije. Solidarnost je temelj evropskog projekta”, rekao je.

Sedmero predsjednika vlada u Varšavi je razgovaralo o nizu tema nekoliko dana prije evropskog samita o Brexitu.

“Nije bilo zabranjenih tema”, rekao je Bettel.

Izvor: Agencije