Orban hvali, Macron kritikuje italijansku odluku o migrantima

Orban je sa oduševljenjem dočekao odluku Italije, dok je Macron rekao da je u pitanju cinizam (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je danas odluku Italije o odbijanju da primi više od 600 migranata na brodu “Aquarius”, podsjetivši italijansku vladu na obaveze koje ima u skladu sa međunarodnim pravom.

Na sastanku francuske vlade, glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux rekao je da je Macron jasno stavio do znanja da je, u skladu sa pomorskim pravom, najbliža zemlja odgovorna za prihvatanje ljudi koji se nađu u nevolji, prenosi Reuters.

“Postoji izvjestan stepen cinizma i neodgovornosti u ponašanju italijanske vlade u pogledu ove dramatične humanitarne situacije”, rekao je Macron na sastanku svog kabineta, preneo je Griveaux.

Orban: Napokon sjajan momenat

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je odluku nove italijanske vlade da ne primi brod pun migranata koji je stigao do italijanske luke, istakavši da je to “sjajan momenat” koji bi mogao zaista donijeti promjene u evropskoj migracionoj politici.

Orban je naveo da je njegova prva reakcija na tu vijest bila: “Napokon!”, prenosi AP.

Prema riječima antimigrantski nastrojenog premijera Mađarske, bilo je “toliko deprimirajuće” godinama slušati da evropske pomorske granice ne mogu da se odbrane.

Evropska solidarnost

S druge strane, francuski predsjednik je pozdravio odluku Španije da primi brod s migrantima i pozvao na “evropsku solidarnost” prema španskoj vladi.

Španija je jučer saopćila da će prihvatiti brod sa 629 migranata koji se našao u centru međunarodnog spora pošto su prethodno odbile da ga prime Italija i Malta.

Izvor: Agencije