Orban: Fidesz bi se mogao pridružiti novoj grupi u EP

Mađarski premijer nije pojasnio kojoj bi se grupaciji u Europskom parlamentu pridružio Fidesz, ako ne ostane u EPP-u (EPA)

Mađarska stranka Fidesz mogla bi se priključiti novoj grupaciji u Europskom parlamentu ako se ostanak u Europskoj pučkoj stranci (EPP) desnog centra ne bude poklapao s nacionalnim interesima, rekao je premijer Viktor Orban u petak.

EPP je u ožujku suspendirao Fidesz zbog Orbanova nepoštivanja vladavine prava, medijskih sloboda i prava manjina.

“Mi smo sada članica EPP-a i vidjet ćemo kojim će smjerom ići EPP… možemo li utjecati na njega i je li u skladu s interesima Mađarske i mađarskog naroda”, rekao je Orban.

“Ako da, ostat ćemo, ako ne, bit ćemo dio nove grupacije”, rekao je bez pojašnjavanja kojoj bi se skupini u Europskom parlamentu pridružio Fidesz.

EPP je relativni pobjednik izbora za Europski parlament no s manje mandata nego u prethodnom sazivu zbog čega mora potražiti koaliciju s najmanje dvije druge političke skupine kako bi imao većinu.

Višegradska grupa jedinstveno o čelnicima EU

Orbanovo udvaranje vođama krajnje desnice u završnici izborne kampanje za Europski parlament razljutilo je njegove saveznike u EPP-u.

Orban je kazao i da su zemlje Višegradske skupine u EU — Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka dogovorile da će zauzeti jedinstveno stajalište po pitanju izbora novih europskih čelnika.

Što se tiče novog predsjednika Europske komisije Orban je rekao da bi podupro kandidata koji dijeli antiimigrantstka stajališta, ima “nacionalni osjećaj” i spreman je braniti kršćansku kulturu.

“Na umu imamo takvog kandidata, i to ne samo jednog”, rekao je Orban odbijajući ih imenovati.

Fidesz je osvojio više od 52 posto glasova u Mađarskoj na izborima za Europski parlament.

Izvor: Agencije