Oglasi

Orban: Evropska unija mogla bi se raspasti

'Ako nas ne budu prisiljavali da prihvatimo islamizaciju, Evropa može nastaviti živjeti kao klub slobodnih nacija', kaže mađarski premijer.
Viktor OrbanOrban je zatražio od čelnika flamanskih Kršćanskih demokrata da još jednom razmotri izbacivanje Fidesza iz EPP-aReuters - Arhiva

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da bi se Evropska unija mogla raspasti ako jedan njen dio prisiljava drugi da prihvati proimigracijsku politiku, prenosi Reuters.

Orbanove izjave objavljene su na vladinom sajtu kormany.hu.

"Ako nas puste na miru i ne budu prisiljavali da prihvatimo islamizaciju, Evropa može nastaviti živjeti kao klub slobodnih nacija", Orbanove su riječi, koje su u novoj knjizi francuskog političara Philippea de Villiersa, navodi kormany.hu.

U suprotnom, tvrdi Orban, ne treba isključiti mogućnost raspada evropskog bloka.

'Prilagođavanje zapadnoj politici'

"No, ako nas prisiljavaju da prihvatimo migracijski pakt Ujedinjenih naroda ili odluke Evropske komisije kako bismo se prilagodili zapadnoj koncesivnoj politici, onda ne treba isključiti ni raspad", dodao je mađarski premijer.

Orban je nedavno izazvao burne reakcije kad je pokrenuo kampanju protiv predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera, optuživši Brisel da podržava imigraciju, temu izrazito osjetljivu u Mađarskoj.

Zbog takvog stava, Orbanovoj stranci Fidesz prijeti izbacivanje iz Evropske narodne stranke.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.