Optužnice za zločine u Prijedoru i Sanskom Mostu

Optužnica se odnosi i na zatočenje velikog broja muškaraca u koncentracionim logorima poput Manjače, navode tužioci (Tužilaštvo BiH)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je kako je podignulo optužnicu protiv dva državljana Srbije, koje se tereti za ratne zločine počinjene na širem području Prijedora i Sanskog Mosta u proljeće i ljeto 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Branka Basare (75), rođenog u Sanskom Mostu, državljanina Srbije nastanjenog u Beogradu i Nedeljka Aničića (87) zvanog “Neđo”, također rođenog u Sanskom Mostu, a nastanjenog u Beogradu, prenosi Hina.

Ubistva, deportacije, topnički napadi…

Oni su se kao visoki časnici nekadašnje JNA 1992. godine priključili paravojnim snagama bosanskih Srba.

Basara je postao zapovjednik 6. sanske lake pješačke brigade Vojske Republike Srpske, dok je Aničić postao zapovjednik tzv. teritorijalne obrane u Sanskom Mostu.

Zajedno s drugim članovima kriznog stožera u Sanskom Mostu počinili su progone bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, ubojstva, prisilna preseljenja, deportacije i zatvaranja, a odgovorni su i za topničke napade na nebranjena sela poput Briševa, te za rušenje vjerskih objekata, navodi se u optužnici.

Selo Briševo je potpuno uništeno, a tamo je u jednom danu ubijeno 68 osoba hrvatske nacionalnosti.

Uz Briševo, optužnicom su obuhvaćeni i zločini nad civilima i uništavanje naselja Mahala, Muhići, Otoka, Stara Rijeka, Stari Majdan, Hrustovo, Vrhpolje, Lukavice, Begići, Kenjari, ali i na drugim lokacijama gdje su ubijene stotine nesrba, uključujući žene, djecu, starce i trudnice.

ICTY prepustio predmet Tužilaštvu BiH

Optužnica se odnosi i na zatočenje velikog broja muškaraca u koncentracijskim logorima poput Manjače, gdje se mnogima gubi svaki trag, da bi kasnije bili ekshumirani iz brojnih masovnih grobnica na tom području.

Optužnica navodi ubojstva više od 200 žrtava, te progon više tisuća osoba.

Istragu o tom slučaju pokrenulo je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koje je predmet potom prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Izvor: Agencije