Optužnice protiv Amerikanaca koji su pokušali srušiti spomenik

Andrew Jackson bio je sedmi predsjednik SAD-a i robovlasnik (EPA)

Američke vlasti podigle su optužnice protiv četiri muškarca, zbog pokušaja da obore kip bivšeg američkog predsjednika Andrewa Jacksona u blizini Bijele kuće u Washingtonu prošle sedmice.

Vlasti tvrde da su te četiri osobe bile u grupi koja je oštetila i pokušala oboriti spomenik koji se nalazi na Lafayette Squareu.

Taj trg je poprište protesta koji se održavaju nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu pri nasilnoj intervenciji policije.

Optuženi su Lee Michael Cantrell iz Virginije, Connor Matthew Judd iz Washingtona, Ryan Lane iz Marylanda i Graham Lloyd iz Mainea, koji se mogu vidjeti na video-snimcima koji su kružili u javnosti.

Trumpove prijetnje zatvorom

Judd je uhapšen u petak, dok ostala trojica još nisu.

Američki predsjednik Donald Trump prije nekoliko dana je zaprijetio da će se oni koji pokušavaju oštetiti spomenike u državnom vlasništvu suočiti s optužnicama i zatvorskim kaznama u trajanju do 10 godina.

U petak, Trump je potpisao izvršnu odredbu koja nalaže procesuiranje demonstranata koji nasrću na spomenike.

Jackson je bio sedmi američki predsjednik i robovlasnik. Godine 1830. potpisao je zakon koji je vodio ka nasilnom protjerivanju američkih starosjedilaca s teritorije istočno od rijeke Mississippi.

Izvor: Al Jazeera i agencije