Optužnica za silovanje i ubistvo Indijke

Indijska policija podigla je optužnicu za ubistvo, otmicu i silovanje protiv petorice muškaraca koji su 16. decembra brutalno silovali i pretukli studenticu medicine u autobusu u New Delhiju.

“Podigli smo optužnicu protiv petorice muškaraca”, rekao je policijski inspektor pred novootvorenim sudom u New Delhiju, koji će, po ubrzanoj proceduri, ubuduće voditi postupke za zločine nad ženama.

On je rekao, kako je i ranije najavljeno, da će policija tražiti smrtnu kaznu za pet od ukupno šest optuženih članova bande.

Optuženi su vozač autobusa Ram Singh (33), njegov brat Mukesh Singh (26), koji čisti autobuse u istoj kompaniji, zatim prodavač voća Pavan Gupta (19), te perač autobusa Akshay Singh (24) i instruktor fitnesa Vinay Sharma (20).

Šestom optuženom nasilniku, koji ima 17 godina, sudit će Sud za maloljetnike, budući da indijski zakoni isključuju mogućnost da osobe ispod 18 godina mogu biti krivično gonjene za ubistvo.

Maksimalna kazna u njegovom slučaju je zatvaranje na tri godine u ustanovu pod nadzorom.

Branioci optuženih

Optuženi nisu u četvrtak bili prisutni u sudnici u momentu kad je novinarima dozvoljeno da uđu.

U optužnici je navedeno najmanje sedam tačaka, uključujući ubistvo, otmicu, silovanje, pljačkanje i pokušaj uništavanja dokaza, prenose agencije.

Muškarci  su optuženi da su satima silovali 23-godišnju djevojku i tukli njenog pratioca u autobusu koji se kretao kroz New Delhi, da bi ih potom izbacili na ulicu.

Djevojka je od zadobijenih povreda preminula, a ovaj zločin i njena smrt su ujedinili cijelu zemlju u pozivima da se žene u Indiji bolje zaštite i uvede stroža kaznena politika za prestupnike.

Vlasti nisu saopćile ime žrtve, pa je tako djevojka postala bezimeni simbol nasilja nad ženama u Indiji.

Iz Udruženja advokata u New Delhiju u srijedu je saopćeno da nijedan njihov član neće zastupati optužene jer su “odlučili da ostanu po strani kako bi osigurali brzu pravdu”.

Sada je na vlastima da imenuju branioce za optužene. Novo ročište u ovom procesu zakazano je za 5. januar.

Zaštita žena

U četvrtak se očekuje i odluka indijskog Vrhovnog suda o eventualnoj suspenziji svih zastupnika suočenih sa krivičnim gonjenjem zbog zločina nad ženama.

Riječ je o šest državnih zastupnika koji su suočeni sa optužbama za silovanje i dvojici poslanika na nacionalnom nivou koji se terete za druge zločine nad ženama.

U proteklih pet godina, na listama političkih partija širom Indije našla su se imena 260 kandidata kojima treba biti suđeno za neke od zločina nad ženama, prenose agencije.

Nekoliko hiljada žena učestvovalo je u srijedu u maršu u znak solidarnosti prema preminuloj djevojci ispred memorijalnog centra u kome se nalazi grob Mahatme Ghandija.

Suočena sa zahtjevima javnosti da učini više kako bi spriječila nasilje, Vlada je prije dva dana formirala radnu grupu koja će nadgledati da li policija adekvatno radi na zaštiti djevojaka i žena.

Izvor: Al Jazeera i agencije